Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Želite li stvarno brz procesor?

Silicon Valley kompanija je upravo objavila da su počeli da isporučuju FPGA zasnovane koprocesore koji su dizajnirani da se koriste na socket 940 multiprocesorskoj matičnoj ploči koja se normalno koristi za udomljavanje jednog ili više AMD Opteron procesora. DRC Computers kaže da njegov RPU (reconfigurable processing unit) eliminiše uska grla kao što je ograničena širokopojasna konekcija i povećano čekanje koje je povezano sa koprocesorima u super računarskim programima.

RPU povezuje «field programmable gate array» (FPGA skraćeno) direktno sa HyperTransport busom host sistema da bi dobio veću širinu i smanjeno vreme čekanja u odnosu na druge koprocesorske interfejse kao što je PCI i Ethernet. Kao bonus za širokopojasni procesor, svaki RPU može da bude konfigurisan da podrži tri HT konekcije, za ukupan protok od 9.6Gbps. U zavisnosti od programa ova nova tehnologija može da vam pomogne da povećate brzinu za 10 ili 20 puta u poređenju sa programom koji se pokreće na jednom procesoru za osnovnu namenu. Spajanje FPGA sa procesorom osnovne namene  i glavnom memorijom sistema znači da samo procesorski-intenzivne podrutine treba da budu sastavljene na FPGA, rekao je DRC. Druge privlačne prednosti uključuju smanjenu potrošnju energiju, hlađenje, i footprint zahteve u poređenju sa off-board koprocesorima.

Pored 1-3 HyperTransport logičkih jedinica, svaki RPU integriše deo DDR2 memorijskih kontrolera. Jedan usko vezuje RPU sa glavnom sistemskom memorijom, dok drugi sarađuje sa 1GB ili 2GB DDR2 RAMa koji je ugrađen u sam RPU. Sa sistemskom memorijom od 8GB i 2GB RPU memorijom, protok sistemske memorije može da dostigne 17GB/sekundu, tvrdi DRC. Inicijalni RPU model, RPU110 je dostupan sa izborom od tri FPGA-ova, uključujući Xilinx-ov Virtex LX 100, LX 160, ili LX 200. FPGA-ovi postižu oko 400MHz, kako navodi zvaničnik DRC-a Giang Le.

Cray, trgovac superkompjuterima, koji nudi ko-procesore kao opciju za XT3 liniju je dobro poznati pobornik RPU jedinice. Cray kompanija može da isporuči XT3 rack sa 96 RPU-ova i 48 Opteron procesora. Clay Marr, direktor marketinga pri DRC-u kaže da “Tržišta kao što su finansijski servisi, gorivo i gas, i naučne institucije zahtevaju moćnije računare od svojih standardnih sistema ali takođe žele i da uštede energiju”.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272