Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan (15. april 1912.) – Potonuo Titanik

1912: Čovekov tehnološki ponos, Titanik, udara u ledeni breg i tone na svom prvom putovanju.

Putnički brod, umetničko delo toga doba najavljivano na sva zvona, proglašeno od strane novina kao „praktično neuništiv,” udario je ledeni breg zapadno od Grand Banksa i potonuo za 2 sata i 40 minuta, odnevši sa sobom više od 1,500 ljudi.

LINK

Titanik je napravljen sa duplim dnom ali ne i sa duplim koritom. Imao je pregrade koje ne propuštaju vodu, ali se nisu sve prostirale sve do vrha korita. Ovi izostanci osudili su brod na propast pošto je vrh brega napravio 200 stopa veliki procep na desnom boku broda, ispod nivoa vode. Ili možda, po novijim naučnicima, procep nije bio toliko veliki, ali je nekvalitetno zakivanje broda uzrokovalo da  ploče Titanikovog korita popuste.

Koji god da su razlozi destrukcije, pet prednjih odeljaka broda koji su brzo poplavljeni, učinili su potapanje Titanika neizbežnim. Brod je takođe bio opremljen krmom, koja je imajući u vidu njegovu ogromnu veličinu bila premala za manevrisanje u nepredviđenim okolnostima.

Nije bilo ni približno dovoljno čamaca za spasavanje da se smesti 2 228 putnika i posada, iako je Titanik ustvari nosio više čamaca nego što je bilo neophodno za brod njegove tonaže. Zbog jako niske temperature vode, visok ceh ljudskih života bio je neizbežan.

Ceo Tekst

Pripremio: Marko Kusurović

Kako izgleda Titanik u dvorištu. LINK.

Enciklopedija Titanika

Link.

Zašto je potonuo Titanik - jedno mišljenje

Jedno je danas sigurno - "Titanik" nije potonuo onako kako je to prikazao reditelj Džejms Kameron u svom filmu "Titanik", niti bilo koja druga od preko 500 televizijskih i bioskopskih ekranizacija i destine hiljada knjiga o potonuću ovog putničkog broda.

Link.

Titanik koji ne želimo da potone

NIK Titanik je 10 godina sa nama.

Znači, duće traje od broda Titanika.

LINK.

Na kraju igrajte igricu Titanik

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• SLAVISA TESIC
Postoje razne price o potonucu titanika ali kako se zaista sve odigralo tesko je reci...Nije li to sve vec unapred smisljeno da titanik potone.Zasto je toliko mocan i jak brod krenuo na putovanje bez durbina?Zasto je brod plovio max brzinom u podrucj

• Maksic Natasha
ja sam titanik gledala vishe od 5-6 puta.....zanima me kako da ga skinem sa neta....film mi je prelep,romantichan,tuzan..... imam 13 god i stvarno me zanima sve o titaniku!!!da li ce biti titanika za novu godinu??i kako da ga skinem sa neta!?!?!?i ja

• Milan Stankovic
Ja sam istrazivao malo po internetu o potonucu Titanika.....Jeste da imam samo 13 godina......ali me je jako zainteresovalo potonuce ovog broda.......zeleo bih da znam sve o njemu.....samo da kazem da ja ne verujem da je Titanik potonuo samo na filmu

• goran zinic
ja sam bio na titanicu.jedva sam preziveo,video sam brod za spasavanje i odmah usao u njega. gledao sam i film i bio je isti ono sto sam preziveo na titaniku.snimio sam ga uzivo kako je tonuo.srce mi se raspadalo.

• Marko LULIC
Na tom nesretnom brodu bilo je i nasih ljudi. O tome se malo zna i pise.Mira Adanja Polak je imala 2006 godine emisiju sa gostom koji ima veze jednim putnikom, koji je preziveo tu strasnu tragediju. Ukoliko zelite vise informacija na ovu, pišite

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272