Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Bitef otvara Jan Fabrov Prometej

PROMETEJ

Program su odabrali umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov i selektorka Anja Suša.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu Bitefa dodeliće međunarodni žiri. Članovi su Artur Zonen (Holandija), Alja Predan (Slovenija), Ana Lenđel (Mađarska), srpski reditelj Nikola Zavišić i glumica Vladica Milosavljević.


Osnivač Bitefa - Grad Beograd izdvojio je za ovogodišnje izdanje 22 miliona dinara. Ministarstvo kulture dalo je 13 miliona, a Izvršno veće Vojvodine dva miliona, jer će se jedna predstava igrati i u Novom Sadu.

To su "Krici i šaputanja" Andreja Šerbana u izvođenju Mađarskog pozorišta iz Kluža (Rumunija), 22. i 23. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Dolazak stranih predstava pomogli su, već tradicionalno, Jat i kulturni centri i ambasade Nemačke, Francuske, Švajcarske.

Među učesnicima Bitefa biće neki od najznačajnijih pozorišnih autora iz sveta. Kako je u intervjuu Tanjugu istakla direktorka festivala Jelena Kajgo, to su zaista velika imena - od Fabra, preko Alena Platela, Hajnera Gebelsa, Franka Kastorfa do Šerbana".

U okviru "Regiona u fokusu" uz srpske učestvuju po dve predstave iz Hrvatske i Slovenije, a ta originalna ideja, kako je Tanjugu izjavio Jovan Ćirilov, rezulturala je najavom dolaska u Beograd rekordnog broja stranih gostiju - selektora i programera evropskih festivala.

Anja Suša objašnjava da "ono što Bitef čini internacionalnim jeste dvosmernost procesa - da informiše lokalnu zajednicu o kvalitetnim stranim predstavama, ali i da stvara platformu da ovdašnja produkcija bude vidljiva za evropski pozorišni svet".

Internacionalnost je i inače karakteristika savremenog teatra, kada se pogleda poreklo autora, članova ansambla i produkcije. Tako, na primer, slavni nemački autor Gebels učestvuje sa predstavom "Došao sam do kuće, ali nisam ušao" koju izvode Englezi u produkciji švajcarskog Teatra Vidi iz Lozane.

Na festivalu će sa svojom produkcijom nastupiti i Bitef teatar. Po konceptu i u koreografiji Snježane Abramović iz Zagreba, Bitef dens kompanija izvešće plesnu predstavu "Ako bismo svi malo utihnuli".

Domaću premijeru na Bitefu će imati novo delo našeg i svetskog umetnika iz Kanjiže Jožefa Nađa "Bez naziva", koje je rađeno po narudžbini za Praško kvadrijenale.

Festival će, kao i ranijih godina, ponuditi niz pratećih programa, a pažnju privlači izložba "Svi ekstremi Bitefa" u Muzeju pozorišne umetnosti. LINK.

PROGRAM BITEFA

LINK.

Knjige o pozorištu

Ako vas interesuje pozorište, mi imamo knjige za vas:

LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272