Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Bitka između Internet Explorera i Firefoxa se nastavlja

Ceo svet već zna za oštru konkurentsku borbu između Firefoxa i Internet Explorera, dva ubedljivo najpopularnija web čitača na Internetu. Kao što vam je poznato, Internet Explorer je aplikacija kompanije Microsoft, koja se distribuira u paketu sa operativnim sistemom Windows, ali i kao samostalno softversko rešenje. Većina korisnika Firefox-a ističe kako je IE izuzetno ranjiv (vulnerable) web čitač, sa mnoštvom bezbednosnih rupa, te da je toliko popularan samo zbog toga što predstavlja sastavni deo najpoznatijeg softvera na svetu. Sa druge strane, IE korisnici na ove napade uzvraćaju tvrdnjama da je Firefox isuviše komplikovan, sa gomiliom ekstenzija i tema koje, pri velikom broju otvorenih tab-ova, često dovode do zamrzavanja ovog web čitača.

Nadalje, najnovija verzija Internet Explorera izložena je brojnim kritikama zbog toga što je u njoj primenjen metod navigacije pomoću takozvanih tab-ova (jezičaka), koji mnogi s pravom smatraju originalnim izumom kompanije Mozilla, tvorca Firefox-a. Kako se pomenuta konkurentska borba sve više zaoštrava, izgleda da tvorci Firefox-a sada nastoje da svoju poziciju ojačaju otvaranjem nove kancelarije u Kini. Mada kompanija Mozilla iza sebe ima ogromnu zajednicu korisnika i takozvanih testera, koji nesebično doprinose razvoju njenog web čitača, ona trenutno na globalnom nivou raspolaže sa svega oko 100 zaposlenih, te stoga nastoji da ovaj broj poveća upravo otvaranjem kancelarije u Pekingu.

“Kompanija Mozilla, čije se sedište nalazi u Kaliforniji, na teritoriji Kine već ostvaruje svoje prisustvo preko jedne neprofitne fondacije koja podržava razvoj open-source softverskih projekata, ali će preko kancelarije u Pekingu ona sada i fizički biti prisutna na ovom području,” kaže John Lilly, glavni operativac Mozilla-e. “Naš cilj se sastoji u tome da u Kini obrazujemo jednu organsku open-source zajednicu, koja će našu tehnologiju prilagoditi potrebama lokalnog stanovništva i učiniti da ona postane ’Mozilla sa kineskim karakteristikama’,” dodaje Lilly, a prenosi agencija Reuters.

S obzirom da se Internet Explorer isporučuje zajedno sa operativnim sistemom Windows, u kompaniji Mozilla su odlučili da sklope nekoliko poslovnih ugovora sa druga dva Internet giganta, kompanijama Google i Yahoo, koje sada ovaj web čitač nude u paketu sa jednim brojem svojih aplikacija. Primera radi, pretraživački gigant Google vam nudi mogućnost da sa njegovog web sajta preuzmete web browser Mozilla Firefox zajedno sa Google Toolbar-om, korisnom alatkom koja će vam pomoći u izbegavanju malicioznih web sajtova, blokiranju popup prozora i omogućiti vam da mnogo bezbednije surfujete Internetom.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272