Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 2200 rsd

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Digitalni fotoaparat - Fuji S6000fd

Nemojte da vam bude neprijatno ako pomislite od Fuji-ja S6000fd da je DSLR fotoaparat. Njegova veličina, robustnost i dizajn prosto vrište da je u pitanju profesionalni fotoaparat. Međutim, nakon par sekundi tokom kojih sam pokušao da odvrnem objektiv žižne daljine od 28 - 300mm (10.71 optički zum) shvatio sam da ne može da se odvoji. Dakle nije u pitanju DSLR. Pa šta je onda ovo čudo?

Da krenemo od početka. Čim ovaj fotoaparat uzmete u ruku shvatićete da se veoma lako drži i lepo leži u ruci, pre svega zahvaljujući velikom i gumiranom rukohvatu. Od svih manje više glomaznih superzum fotoaparata ovaj model se po izgledu i rukovanju najviše približio digitalnim SLR fotoaparatima. Ostale karakteristike uključuju senzor od 6.3 miliona piksela, tehnologiju za detekciju lica, ISO osetljivost od čak 3200, softversku stabilizaciju slike i još mnogo toga.  

Manuelne kontrole zumiranja i fokusiranja

Još jedno područje po kojem se vidi da je Fuji S6000fd profesionalniji fotoaparat od konkurencije su potpuno ručne kontrole zumiranja. Zumiranje se obavlja okretanjem prstena objektiva kao kod DSLR fotaparata, a ne pomoću nepreciznih dugmića. Jedina stvar koja mi je smetala je što je ovaj prsten za zumiranje lako pobrkati sa tanjim prstenom za fokusiranje (iako fotoaparat ima automatsko fokusiranje, vi možete i ručno da fokusirate pomoću prstena).

Tražilo i LCD ekran

Jedna od stvari koje nam govore da S6000fd nije DSLR je malo elektronsko tražilo (EVF). Iako može da vam bude od pomoći kada jaka svetlost ometa praćenje scene na LCD ekranu, fotografisanje sa EVF nekako ne ide uz fotoaparat ovakve izrade. Da su samo uspeli da smeste i optičko tražilo u njega! EVF funkcioniše besprekorno mada se meni mnogo više svidelo da radim sa odličnim 2.5-inčnim LCD ekranom na zadnjoj strani, koji poseduje relativno veliku rezoluciju od 235,000 piksela i može da se pohvali stoprocentnom pokrivenošću. Pregled slika na ekranu je čist, sa precizno renderovanim slikama. Jedina mi je zamerka da je skrolovanje sporo kada se pomeram kroz velike grupe snimaka, najverovatnije zbog toga što je visokorezolucijskom ekranu potrebno vreme da renderuje slike.

Brzina odziva

Za tako funkcijama napakovan fotoaparat Fuji S6000fd je prilično brzo spreman za akciju. Trebalo mu je samo 1.6 sekundi od trenutka uključivanja do pune spremnosti za snimanje. Kašnjenje okidača je takođe zanemarljivo. Fokusiranje i okidanje se može obaviti za 0.56 sekundi sa autofokusiranjem pod širokim uglom. Sa tele autofokusiranjem ovaj fotoaparat je bio još brži i snimao je brzinom od 0.45 sekundi. Sa prethodnim fokusiranjem, brzina je bila izvanredna i iznosila je samo 0.017 second.

Tehnologija detektovanja lica

Nekoliko funkcija u Fujijevom paketu Real Photo tehnologije je bio od koristi, uključujući i-Flash koji je tako dizajniran da spreči preeksponiranje noćnih scena sa previše blica. Ali funkcija koja najviše impresionira je Fujijeva nova Face Detection funkcija za detektovanje lica. Ostvarena pomoću namenskog LSI čipa u fotoaparatu, a ne pomoću softverskog rešenja, ova funkcija može istovremeno da detektuje do deset lica u kadru.

Kvalitet fotografija

Bio sam impresioniran kvalitetom fotografija. Objektiv od S6000fd je izuzetno dobar i daje svetle, kontrastne slike. Oštrina je baš kakva treba da bude, tojest nije preterana i daje fotografije koje mogu u kvalitetu bez problema da se takmiče sa SLR fotoaparatima veće rezolucije.

Iako ja zazirem od Fujifilmovog Chrome podešavanja koje daje izuzetno zasićene boje, odlučio sam da ga isprobam - i bio sam veoma prijatno iznenađen. Dizajnirana da oponaša Fujichrome kolorni film, ova funkcija je dala novi kvalitet makro fotografijama cveća koje sam napravio. Takođe je za pohvalu što Fujifilm, za razliku od većine drugih proizvođača fotoaparata, i dalje nudi lak pristup podešavanjima za snimanje crno belih fotografija - što će vam omogućiti da kreirate fotografije klasičnog izgleda kad god to poželite.

Ne postoji ugrađena optička stabilizacija u Fuji-ju S6000fd - samo Picture Stabilization podešavanje. Umesto da mehanički pomera senzor fotoaparata ili elemente objektiva da bi se kompenzovalo pomeranje, ovo podešavanje povećava ISO osetljivost i selektuje veće brzine zatvarača kako bi se smanjila zamućenost. Iako bi optička stabilizacija slike bila izuzetno poželjna kod fotoaparata sa 10.7x zumom (28 - 300mm, u 35mm ekvivalentu), zahvaljujući tome što su veća ISO podešavanja u Fuji-ju S6000fd prilično oslobođena od šuma, ovakva vrsta stabilizacije je bila prilično efikasna.

Fuji S6000fd je jedan od boljih superzum fotoaparata koje sam testirao. On poseduje 10.71x (28 - 300mm) zum objektiv koji se lako podešava pomoću gumiranog manualnog prstena za zumiranje koji se nalazi oko objektiva. Iako ovaj fotoaparat poseduje nekoliko funkcija profesionalnih fotoaparata, uključujući profesionalni izgled, podršku za RAW slike, i veoma brz procesor, on takođe poseduje mnogo funkcija koje će odgovarati manje naprednim fotografima. Tu posebno mislim na Face Detection tehnologiju i sposobnost za snimanje fotografija sa malom količinom šuma na većim ISO podešavanjima, što će svakako znati da ceni veliki broj fotografa.

Toplo preporučujemo svima!  Cena ovog fotoaparata se na Internetu kreće oko 370 dolara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272