Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Intel u…vašem TV-u???

Intel radi na arhitekturi novog procesora, pod šifrovanim nazivom Olo River, koji u sebi sadrži XScale jezgro, sposobno da radi na frekvenciji od 1 GHz.

Pa, koja je njegova namena?

U osnovi, multimedija. Nova arhitektura je dizajnirana tako da se može smestiti bukvalno u svaki komad A/V (audio/video) hardvera, sa ciljem da poboljša njegove mogućnosti. Primera radi, televizori nove generacije moći će da koriste Olo River procesor radi stvaranja 3D ili 2D korisničkog interfejsa za navigaciju. Nadalje, ovaj procesor će moći da se upotrebi za konektovanje na Internet preko Ethernet LAN-a, radi preuzimanja najrazličitijih sadržaja, kao što je, recimo, raspored emisija na TV programima.

On će, takođe, biti u stanju da kodira i dekodira audio i video codec-e. Zamislite mogućnost da MP3 ili MP4 fajlove stream-ujete ka vašem TV prijemniku direktno iz PC računara, bez potrebe da izme|u njih postavljate bilo kakav posrednički ure|aj, kao što je, na primer, Apple-ov iTV, koji tek treba da se pojavi na tržištu. Ili, još bolje, zamislite da na svoj TV direktno priključite neki USB hard drajv i – voilá! Vaš televizor je pretvoren u digitalni video rikorder!

Pored toga, mogućnosti za nadgradnju postaju praktično neograničene. Možda neki me|u vama poseduju DVD plejere koji su u stanju da reprodukuju MP3 fajlove sa CD-a, kao i u DivX-u kodirane video fajlove koji su narezani na DVD-R diskovima. E pa, ugradnjom Olo River procesora u vaš DVD plejer, najnoviji codec-i vam postaju nesmetano dostupni sa Interneta. Ne možete da reprodukujete WMV fajlove? Nema problema – samo preuzmite sa mreže odgovarajući codec. Imate problem sa OGG ili Xvid fajlovima? Samo preuzmite odgovarajući codec.
 
Na horizontu se takođe naziru i mogućnosti stream-ovanja sadržaja u IPTV stilu. Nema više potrebe za odlazak do Blockbuster-a. Jednostavno, otvorite navigacioni meni, odaberite željeni film, i njegovo stream-ovanje će započeti momentalno. Dobro, možda ne baš momentalno, ali svakako veoma brzo.

Najbolji deo čitave ove ideje sastoji se u zaobilaženju najvećeg problema u vezi korišćenja medija: takozvanih **AA asocijacija. Naime, osnovni razlog zbog kojeg IPTV (Internet Protocol Television) i drugi sadržaji koji se mogu preuzimati sa Interneta još uvek nisu u dovoljnoj meri zaživeli, krajnje je jednostavan: pomenuta udruženja nastoje da nam onemoguće piratizaciju njihovih sadržaja. Mada je ovaj problem već odavno poznat, suština je u tome da muzičke i filmske producentske kuće (RIAA – Recording Industry Association of America i MPAA – Motion Picture Association of America) teže da uguše sve vidove ove nove tehnologije, zbog toga što se ona lako može crack-ovati.
 
Ipak, činjenica je da vaš TV prijemnik i DVD plejer predstavljaju zatvorene sisteme. Stoga, producentske kuće mogu kontrolisati način upotrebe njihovih digitalnih sadržaja, bez potrebe za angažovanjem mladih PC programera koji će crack-ovati DRM (Digital Rights Management, mehanizmi za zaštitu autorskih prava na digitalne sadržaje).
 
Prema tome, iskreno se nadamo da će ova nova tehnologija, umesto da bude ugušena poput mnogih drugih pre nje, biti prihvaćena od većine producentskih kuća, što bi velikom broju korisnika omogućilo da, sa mnogo više lakoće i fleksibilnosti, dođe do svog svakodnevnog multimedijalnog “fiksa”.

Predviđam, i nadam se, da će ovaj novi pravac razvoja na koji ukazuje kompanija Intel, predstavljati blagoslov za sve nas koji uživamo u televiziji, filmovima, muzici i kompjuterskim igricama.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272