Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Leopard dobija UNIX 03 sertifikat

OS X je možda izgrađen na robustnoj Unix platformi ali je operativni sistem najpoznatiji po svojoj eleganciji i lakoći upotrebe. Mnogi OS X korisnici nikada ne sarađuju direktno sa Unix temeljima, dok drugi nisu čak ni svesni njih. Jedini ljudi kojima je stvarno stalo su programeri i oni koji su tehnički nastrojeni, a oni sada imaju još više razloga za to.

Sledeća verzija OS X-a, Leopard, je dobila zvanično priznanje Open Group-a. Zahvaljujući naporima Apple-ovog šefa Kevin Van Vechten-a i njegovog tima, Leopard je dobio UNIX 03 sertifikat. Sertifikat postavlja Leopard u elitne kompanije. Prethodno, su samo Sun, IBM i HP bili sertifikovani a sa dodatkom OS X-a, velika trojka se pretvorila u veliku četvorku.

Važnost ovog sertifikata možda nije očigledan za svakoga osim onima koji su upoznati sa tehničkim detaljima. Da razjasnimo malo. Osnove, tojest temelji Leoparda će biti kompatibilni sa drugim operativnim sistemima koji imaju UNIX 03 sertifikat. To znači da skript koji je napisan za BASH, TCSH ili Korn Shell će raditi istu stvar na sva četiri operativna sistema. Slično tome, Unix programi će se prirodno pokretati isto na svim ovim operativnim sistemima. Ovi programi mogu da se naprave na bilo kom operativnom sistemu a zatim da se pokrenu na sva četiri na potpuno isti način.

Ovo je velika stvar, naročito sa stanovišta programiranja i preduzeća. Korisnici ovih operativnih sistema neće trebati da brinu da li će njihovi programi raditi  ili neće jer portovanje praktično ne postoji.

Ono što je interesantno je da sertifikat obuhvata samo Leopard na Intel-zasnovanom Mac-u. To znači da posao “ispod haube” koji je bio potreban za dobijanje sertifikata nije urađen za starije PPC Mac-ove. Ako je to tako, ovo je prvi primer PPC verzije OS X-a koja zaostaje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272