Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Miriše na Leoparda

Sada, kada je Windows Vista samo na korak od puštanja u javnu prodaju, kompanija Apple ima jedan razlog više da još napornije i intenzivnije radi na svom operativnom sistemu Leopard i aplikacijama koje će u njemu biti upakovane. Na kraju krajeva, čak i ako novi OS objave poslednjeg dana proleća (naime, u planu je bilo da Leopard izađe “u kasno proleće”, tako da, ako uspeju da ga izbace poslednjeg dana maja, sve će biti u redu, a reći ću vam i zašto), treba imati u vidu da se oko nove verzije Mac OS-a već podigla velika prašina, a znamo da odlaganje ponekad može biti veoma korisna stvar.

Najinteresantnije je to što će, po mom mišljenju, iz odlaganja Mac OS X Leopard-a kompanija Apple ipak uspeti da izvuče neku korist. Kako to? Pa, jednostavno – na osnovu onoga što smo do sada svi mogli da vidimo, sigurno je da će operativni sistem Windows Vista biti veoma zahtevan sa aspekta hardverskih resursa računara, čak mnogo zahtevniji od svega što je Microsoft do sada izbacio na tržište, a u periodu između njegovog objavljivanja i lansiranja Mac OS X Leopard-a na tržište ima sasvim dovoljno vremena za otkrivanje većine problema koje će Vista doneti sa sobom. Ovo je veoma zanimljiva tema i siguran sam da nam uskoro predstoje brojna iznenađenja, ali bih sada želeo da ovde nešto napišem o novoj verziji Apple-ovog Xcode-a.

Ukoliko to još uvek ne znate, Apple-ov Xcode je naziv za paket softverskih alata za razvoj aplikacija u operativnom sistemu Mac OS X. Njegova poslednja verzija, Xcode 2, besplatno je isporučivana uz Mac OS X Tiger, mada u njemu nije bila instalirana po podrazumevanoj vrednosti (default). Verzija koja je trenutno u fazi razvoja nosi oznaku Xcode 3.0 9A343, a izgleda da je programerima distribuirana zajedno sa beta verzijama Mac OS X 10.5 Leopard Client and Server-a, tako da su joj u međuvremenu dodate neke nove funkcije i otklonjen veliki broj uočenih grešaka.

Doduše, izgleda da ove nove funkcije nisu toliko bitne za kompaniju Apple u ovom trenutku, s obzirom na izjave mnogih programera u kojima se kaže da je ona sada mnogo više zabrinuta oko otklanjanja povremenih usporavanja rada i sporadičnih zamrzavanja ovog programa, nego što je zainteresovana za manja poboljšanja njegovih karakteristika. Uprkos činjenici da je nova verzija Xcode-a još uvek daleko od savršenstva, izgleda da će se u Apple-u potruditi da stvari postave na svoje mesto pre početka prolećnog sprinta. Nama ostaje samo da se nadamo da će oni u tome uspeti i da će Leopard biti spreman da zagrize kada za to dođe vreme!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272