Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Na današnji dan (10. april 1849.) – Valter Hant pronašao zihernadlu (bezbednu iglu)

1849: Njujorški pronalazač je patentirao zihernadlu. Izumeo ju je jer mu je bilo potrebno nešto novca, a prava je mogao da proda za nekoliko časova.

Valter Hant je počeo sa svojm izumiteljskim radom još kao tinejdžer i patentirao je mašinu koja prede lan još 1826. godine.

Hant je takođe izumeo gong za vatrogasna kola, peć za sagorevanje teškog uglja, oštrač noža, veštački kamen, mašinu za čišćenje ulica, razna unapređenja za bicikl, papirne okovratnike za košulje itd. Pronašao je i naprednu mašinu za šivenje, ali se plašio da će švalje ostati bez posla, pa dok se odlučio da prijavi patent drugi su ga već pretekli.

Kada je Hant dugovao prijatelju 15 dolara (današnjih 355 dolara) odlučio je jednostavno da izumi nešto. Bio je čovek koji je živeo od svoje domišljatosti.

Uzeo je bakarnu žicu dužine 8 inča, zavijenu u centru, i zaštitio kopču sa jedne strane. Svoj izum je nazvao ”odevna igla” i u roku od 3 sata prodao prava na njega za 400 dolara (današnjih 9 500 dolara).

Igle sa kopčom su postajale i ranije, ali je Hantova inovacija koristila jedinstveno parče metala (lakša izrada), koristila je oprugu umesto šarke i kombinovala je sa kopčom. Njegov patent je obećavao da neće biti opasnosti od ” krivljenja igle ili povrede prstiju.”

1849. godina je bila veoma dobra godina za Hanta. Pored zihernadle pronašao je i prvu repetirajuću pušku (preteča puške Vinčester).

Njujorški Muzej moderne umetnosti ima Hantovu zihernadlu iz 1849. godine u svojoj kolekciji.

Izvor: Wired.com

Priredio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272