Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 3. oktobra

2333. p. n. e. - Prema legendi utemeljena Kraljevina Koreja.

382. - Okončan Gotski rat sklapanjem sporazuma o savezu između rimskog cara Teodosija I i Gota.

1226. - Umro je Đovani Bernardone, italijanski fratar, poznat kao Franjo Asiški. (*1182.)

1796. - Umro je Mahmut Bušatlija, skadarski paša.

1866. - Mirovnim ugovorom u Beču, kojim je okončan sedmonedeljni rat Italije i Austrije, Italiji pripali oblast Veneto i grad Venecija.

1888. - Rođen je Karl fon Osjecki, nemački novinar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935.

1895. - Rođen je Sergej Aleksandrovič Jesenjin, ruski pesnik. (†1925.)

S. A. Jesenjin: Urvina

Intimna istorija jedne seoske i pomalo gorštačke porodice – dramatični život plahovitih ljudi, mladih i starijih. U pozadini je kolorit zemlje i šume, unutra nijanse duše i trepet čoveka... LINK

1897. - Rođen je Luj Aragon, francuski pisac. (†1982.)

1906. - Na Radio-konferenciji u Berlinu SOS ustanovljen kao međunarodni signal za pomoć, umesto do tada najčešće korišćenog CeKuDe (CQD). Konvecnija stupila na snagu u julu 1908.

1929. - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenila naziv u Kraljevina Jugoslavija, a državna teritorija podeljena na devet oblasti, banovina.

1932. - Irak posle isteka britanskog mandata stekao nezavisnost i postao član Lige naroda.

1944. - Prva proleterska brigada oslobodila grad Ub u Zapadnoj Srbiji

1952. - Velika Britanija na ostrvima Monte Belo pored severozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1964. - Rođen je Klajv Oven, engleski glumac.

1968. - Predsednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren sa vlasti u vojnom udaru Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado. Po dolasku na vlast vojna hunta nacionalizovala petrolejske izvore i počela da sprovodi sveobuhvatnu agrarnu reformu.

1969. - Rođena je Gven Stefani, američka pevačica.

1976. - Umrla je Viktorija Spivi, američka pevačica i tekstopisac. (*1906).

1977. - Umro je Velibor Gligorić, srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti. (*1899.)

1981. - Posle sedam meseci irski nacionalisti u zatvoru Mejz u Belfastu obustavili protestni štrajk glađu protiv britanskih vlasti, tokom kog je umrlo 10 štrajkača.

1981. - Rođen je Zlatan Ibrahimović, švedski fudbaler.

1989. - U okružnom sudu u Prištini počelo suđenje Azemu Vlasiju i trinaestorici kosovskih Albanaca optuženih za kontrarevolucionarno delovanje i organizovanje štrajka albanskih rudara u rudniku „Stari trg“.

1991. - Predsedništvo Jugoslavije u nepotpunom sastavu odlučilo da pređe na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni Ustavom. Od tada sednicama Predsedništva prisustvovali samo članovi iz Srbije, Vojvodine, Kosova i Crne Gore, pa je nazvano „krnje Predsedništvo“.

1995. - Predsednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov povređen u atentatu eksplozijom automobila-bombe u centru Skoplja, a njegov vozač i jedan slučajni prolaznik poginuli.

1997. - Japanski voz na magnetnim jastucima brzinom od 451 kilometar na čas oborio svetski rekord na eksperimentalnoj železničkoj deonici zapadno od Tokija.

1999. - Osnovana grobarska navijačka grupa Južni Front.

1999. - Prvi put posle Drugog svetskog rata na parlamentarnim izborima u Austriji nacionalistička Slobodarska partija Jerga Hajdera osvojila drugo mesto po broju poslanika u Parlamentu i dobila mogućnost da učestvuje u formiranju Vlade.

1999. - U atentatu na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca poginula četiri člana Srpskog pokreta obnove, tada jedne od najjačih opozicionih političkih stranaka u Srbiji. Predsednik stranke Vuk Drašković koji je tom prilikom lakše povređen, optužio je tadašnju vlast za ubistva i atentat na njega.

 

Vuk Drašković: Via Romana

Roman Vuka Draškovića "Via Romana" utemeljuje u vremenskom rasponu od četiri veka priču o jednoj od najbolnijih deoba u srpskom narodu, prinudno ili svojevoljno prevođenje u islamsku veru. Posledice toga će uvek nanovo imati tragičan ishod na ovim prostorima, posebno u svim potonjim ratovima i političkim zaokretima... Opširniije

  • Zoin Mihailo: "Atentati na Vuka nisu uspeli, ali je Vuk sam sebe odavno odstrelio."

1999. - Umro je Akio Morita, japanski biznismen, tvorac Sonija. (*1921.)

2001. - Senat SAD odobrio sporazum o trgovinskoj saradnji s Vijetnamom, koji je Vijetnamu obezbedio normalan trgovinski status i odnose sa SAD.

2010. - U hramu Svetih Apostola u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji, danas je u prisustvu nekolikok hiljada zvanica i vernog naroda, svečano ustoličen patrijarh srpski Irinej, prvi u nezavisnoj Srbiji, nakon raspada nekadašnje Jugoslavije.

IZVORI: LINK,

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272