Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 9. juna

68. - Rimski car Neron izvršio samoubistvo pošto ga je Senat proglasio neprijateljem naroda i osudio na smrt.

518.- Istočnorimski (vizantijski) car Justin I stupio na presto. Njegova vlada bila je uvod u sjajno doba njegovog sestrića i naslednika Justinijana I.

1357. - U Pragu na Vltavi počela gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po imenu tadašnjeg imperatora Nemačko-rimskog carstva i češkog kralja Karla IV. Prema predanju, datum početka gradnje odredili astrolozi.

 

Karlov most danas

1462. - Poslednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, uzdajući se u pomoć hrišćanske koalicije, otkazao danak turskom sultanu Mehmedu II i priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja Matije I Korvina. Turci 1463. osvojili Bosnu i pogubili Stjepana.

1672. - Rođen je Petar I Aleksejevič Romanov, Petar Veliki, ruski car.

1781. - Rođen je Džordž Stivenson, engleski inženjer i izumitelj, konstruktor lokomotiva.

1815. - Završen Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814, kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova u evropskim zemljama. Predstavnik Srba u Beču, prota Matija Nenadović, pokušao preko ruskog cara Aleksandra I da zainteresuje Kongres za srpsko pitanje, ali nije uspeo zbog protivljenja Austrije i Engleske.

 

1870. - Umro je Čarls Džon Hafem Dikens, engleski pisac.

Čarls Dikens: Oliver Tist

Priča o surovom odrastanju u nesrećnim uslovima velika je storija o ljudskoj moći i iskupljenju. LINK

 

1874. - Umro je Kočiz, poglavica apačkog plemena Čirikahua.

1875. - Na brdu Gradac kod Nevesinja izbio jedan od prvih većih sukoba Hercegovaca s Turcima u Bosansko-hercegovačkom ustanku. „Nevesinjska puška“ se brzo širila i za mesec dana zahvatila i Bosansku krajinu.

1892. - Rođen je Kol Porter, američki kompozitor, autor popularnih šlagera.

1898. - Potpisan sporazum kojim je Kina Velikoj Britaniji Hong Kong ustupila na 99 godina. Hong Kong vraćen Kini 1. jula 1997.

1914. - U Beogradu svečano otkriven spomenik srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, rad vajara Rudolfa Valdeca. Spomenik postavljen na ulaz u Kalemegdan, a posle Prvog svetskog rata prenet u park na Studentskom trgu.

 

Dositejeve basne

Dositej je prvi autor Srpske književne zadruge. Prvu knjigu Kola, 1892. godine cine Život i prikljucenija velikog prosvetitelja. Sada je pred citaocem ilustrovani izbor Dositejevih basni, priređen na savremenom jeziku. LINK

1915. - Les Pol (rođen kao Lester William Polsfuss 9. lipnja 1915.g. u mestu Waukesha, Wisconsin - umro 13. avgusta 2009.) američki je muzičar, gitarista i inovator, zaslužan za brojna unapređenja modernih električnih instrumenata i unapređivanje tehnika snimanja muzike. Njegovo ime nosi i jedan od najpopularnijih modela električne gitare, fabrike Gibson Guitar Corporation, model Gibson Les Paul standard.

 

Ovako Google danas slavi rođendan Lesa Pola. da li biste voleli da nešto odsvirate?

1923. - U Bugarskoj državnim udarom oborena vlada Aleksandra Stamboliskog, lidera Zemljoradničkog narodnog saveza Bugarske. Nekoliko dana posle prevrata Stamboliski i njegovi saradnici ubijeni.

1928. - Engleski mikrobiolog Aleksander Fleming pronašao penicilin. Njegovo otkriće iskorišćeno tek 10 godina kasnije kada su ga Hauard Flori i Ernst Čejn primenili kao prvi antibiotik. Njih trojica 1954. podelila Nobelovu nagradu za medicinu.

1933. - Rođen je Dr Aleksandar Marinčić, akademik, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

1934. - Nastao Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

1943. - Prilikom nemačkog bombardovanja partizanskih položaja na Milinkaldama, bitke na Sutjesci, renjen Vrhovni komandat NOVJ Josip Broz Tito. Tom prilkom su poginuli: Đuro Vujović, pratilac Vrhovnog komandata i narodni heroj, član britanske vojne misije kapetan Bil Stjuart i još nekoliko partizana.

1945. - Jugoslavija s Velikom Britanijom i SAD postigla sporazum kojim je Julijska krajina podeljena na dve okupacione zone, A i B. Prva pala pod savezničku, druga pod jugoslovensku vojnu upravu.

1945. - Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije donelo Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i jugoslovenskih državljana koji su sarađivali sa okupatorom.

 

Mihajlo Simić: Razglednice titovskog vremena

Samo su vlastodršci, nekadašnji i sadašnji, služeći se manipulacijama i podvalama, podmetali narodima bivše Jugoslavije, ekonomsko-socijalne probleme kao nacionalne i demokratske. LINK

 

1963. - Rođen je Džon Kristofer Dep poznatiji kao Džoni Dep, američki glumac.

1967. - Rođen je Dejan Tršić, srpski snimatelj i montažer, autor mnogih popularnih obrazovnih i dokumentarnih filmova

1972. - Američki bombarderi napali Hanoj i Hajfong. To je bilo najžešće bombardovanje Severnog Vijetnama od početka Vijetnamskog rata.

1991. - Od posledica erupcije vulkana na planini Pinatubo na Filipinima poginulo stotinak ljudi, 250.000 ostalo bez domova.

1995. - Kolumbijska policija uhapsila vođu kartela Kalija Hilberta Rodrigesa Orehuelu, šefa najvećeg svetskog sindikata droge.

1997. Iz štampe je izašao prvi broj dnevnog lista Danas. Naslovna strana Danasa 2017.:

Za jubilarni broj govore Vladimir Kostić, Željko Obradović, Dejvid Mekalister, Filip Cepter, Nikola Kojoj, Kristin Moro, Dragan Bjelogrlić, Darko Rundek, Teona Miteska, Aksel Ditman, Alban Ukaj, Oskar Benedikt, Aleksandar Zograf, Lamija Begagić, Rambo Amadeus... 

1999. - Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali u Kumanovu potpisali Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time okončani vazdušni udari NATO-a na Jugoslaviju, a na Kosovu, na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, raspoređene međunarodne snage, među njima najveći broj vojnika iz zemalja-članica NATO-a. S povlačenjem vojske i policije sa Kosova masovno počeli da odlaze i Srbi i Crnogorci.

1999. - Prema izveštajima državnih medija, više od 2.000 ljudi ubijeno, a oko 5.000 ranjeno u napadima NATO-a na Jugoslaviju, koji su počeli 24. marta. Teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

 

2000. - Umro je Džordž Sigal, američki vajar i pop-art umetnik.

George Segal: Depression Bread Line

2000. - SB UN produžio mandat mirovnim snagama UN na Kosovu, ne obazirući se na zahtev Jugoslavije da se te snage povuku.

2001. - Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Benazir Buto na tri godine zatvora zbog odbijanja da se pojavi u sudu pred kojim je optužena za korupciju.

IZVOR

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272