Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Pisanje vesti i Sokratova pitanja

Sokratova pitalica

SOKRATOVA MUDROST U staroj Grčkoj Sokrat je bio na glasu kao čovjek koji cijeni znanje. Jednog dana prišao mu je poznanik i rekao:

--Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju— --Stani malo—odgovori Sokrat—Prije nego što mi išta kažeš, želim da napravim mali test . Zove se Test trostrukog kriterija. --Trostrukog kriterija???— --Upravo tako –nastavi Sokrat—prije nego što počneš da pričaš o mom prijatelju, mogao bi na trenutak da razmisliš da li to zadovoljava neke kriterije. Prvi je Istina. Da li si potpuno siguran da je to što želiš da mi kažeš istina? --Ne –odgovori poznanik—zapravo to sam tek čuo i ... --Dobro –veli Sokrat—Znači nisi potpuno siguran da li je to istina ili nije. Da vidimo drugi kriterij, kriterij Dobra. Da li je to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju nešto dobro? --Ne naprotiv...-- --Dakle –nastavi Sokrat—želiš da mi kažeš nešto loše o njemu, a nisi ni siguran da li je to točno. Još možeš da prođeš na testu. Ostao je još kriterij Koristi. Da li će to ,što želiš reći o mom prijatelju, meni koristiti? --Ne, ne baš.— --Pa –opet će Sokrat—ako to što želiš da mi kažeš nije istina, nije dobro, i nije korisno zašto bi mi to uopće rekao??!! Eto zašto je Sokrat bio veliki mislilac i visoko cijenjena osoba u staroj Grčkoj. To također objašnjava zašto nikad nije saznao da mu prijatelj servisira zenu! (j 07.10.2009., 10:26:19)

Link za izvoru.

Da li volite nešto da saznate?

Da li volite da nešto da čujete?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• lara lucin
jesi li spreman snositi posljedice koje ce proizaci iz toga sto mi reces. to ga je zaboravija pitat. a po njegovim odgovorima ,sokrat mu je htio pokazati kako misliti i kako se odluciti sto ce reci.proci kroz sva ta pitanja u glavi i ako se dobro zbr

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272