Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Roditelji i deca zajedno igraju igrice?

Kada Will Nickelson i njegova ćerka požele da provedu zajedno par sati kvalitetnog vremena, oni uključe Nintendo Co.-ov Wii i odigraju nekoliko rundi ''Wii Sports'' ili ''Mario Party 8.'' ''Malo je problematično izabrati igru za sedmogodišnju devojčicu, ali ona stvarno voli da pobedi svog tatu u kuglanju'', rekao je Nickelson, 30-godišnji otac iz Huntsville, Ala.

On svakako nije usamljeni primer. Generacija koja je odrasla uz igre ''Pac-Man'' i ''Pong'' sada ima svoju decu. I širom sveta, očevi i njihova deca su izabrali virtuelne svetove video igara kao popularno mesto za druženje. Mnogi očevi kažu da ih igre zbližavaju sa decom tako što obezbeđuju bezbedno, praktično mesto za ostajanje u kontaktu sa podmlatkom i to na njihovom terenu i pod njihovim uslovima.

Ispitivanje koje je izveo prošle godine  Entertainment Software Association, grupa industrije video igara, je ustanovila da 35 posto roditelja igra video igre, a njih čak 80 posto igra igre sa svojom decom. Čak su i majke bile deo studije.

Iako Nickelson za sebe kaže da je zagriženi igrač, on dodaje da je vreme koje provede sa svojom ćerkom Sarom, mnogo važnije od same igre. ''to je više šansa da provedem vreme sa njom,'' rekao je. ''Pošto sam razvedeni otac, ja ne provodim onoliko vremena sa njom koliko bih želeo. Lepo je kada nađemo vreme da se zajednički zabavimo'.'

Sara kaže da ne smeta ni malo prijateljskog nadmetanja. ''Ja volim Wii bejzbol zato što je stvarno zabavno pobediti tatu'', ona kaže. ''Ponekad ga pobedim i u Wii kuglanju. On se onda kao naljuti.''

Jedan ekspert kaže da igre poništavaju fizičku razliku između roditelja i dece. To znači da su deca često bolja u video igrama i samim tim su spremnija da komuniciraju.

''Vi ste na teritoriji dece'', kaže Dr. Arminta Jacobson, direktor Center for Parent Education na University of North Texas. ''Sve što je zabavno izmađu roditelja i njihove dece je dobro za njihov odnos''.

Ali je Jacobson takođe upozorio da su granice neophodne zato što video igre ne razvijaju veštine reflektivnog razmišljanja, jezičke veštine, socijalne veštine niti fizičku aktivnost. ''Očevi mogu svake nedelje da odvoje vreme za igranje sa decom, ali takođe treba da provode vreme u čitanju, šetanju ili samo pričanju sa decom'', rekla je.

Neki očevi su napravili karijeru od video igara i roditeljstva. ''To je način za zbližavanje za ljude koji ne provode puno vremena na suncu'', šali se Andrew Bub, otac dva deteta čiji web sajt, Gamerdad.com, daje prikaze igara sa stanovišta roditelja. ''zanimanje za ono što vaša deca rade će svakako od vas napraviti boljeg roditelja. I, imaćete bolju sliku o tome šta da im kupite za Božić.''

Za Guy Buckmaster-a, direktora marketinga u Clearwater, Fla., igranje sa njegovo šestoro dece je počelo kasnih 1990-tih godina sa igrom ''Diablo II: Lord of Destruction.'' On se i dalje igra sa njima dvaput nedeljno u jednoj drugoj igri, ''Guild Wars,''u kojoj mogu da komuniciraju, rešavaju lične probleme i, naravno, pobeđuju druge u onlajn bitkama. ''To mi je omogućilo da mogu neprestano da utičem na njih i vodim ih kroz život, a to mi je veoma važno'', rekao je Buckmaster, koji ima 55 godina. ''Ovo je instrument od kojeg nema boljeg.''

U domu John Idler-a u Moorestown, N.J., trpezarija je pretvorena u igrački centar sa tri računara povezana na Internet, tako da on i njegovi sinovi mogu da igraju onlajn PC igre dok sede jedan pored drugog.

Igrački centar se nalazi odmah pored sobe sa TV-om, tako da cela familija može i dalje da priča, čak i ako žena i ćerka koji ne vole da se igraju radije gledaju televiziju. On je rekao da je igranje igara svakako deo privlačnosti, ali to je u suštini samo izgovor da određeno vreme provedu zajedno.

''Koliko roditelja se žali da nemaju o čemu da pričaju sa svojom decom? Možda je to "geek" razgovor, ali mi ipak komuniciramo'', rekao je. ''Koliko roditelja redovno sedne sa svojom decom i zajedno rade nešto? Ja mislim da je to odličan način da se zajedno provede vreme''.

Jedan od njegovih sinova, 19-godišnji Matthew Idler, planira da video igre postanu porodična tradicija i u narednim godinama. ''To će biti nešto što ću ja raditi sa svojom decom kada ih budem imao'', rekao je, ''i naravno, moj otac će biti pozvan da nam se pridruži''.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272