Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Samba tim je objavio usvajanje GPLv3

Po objavi koja je izdata pre nekoliko dana, Samba je usvojila najnovije GPLv3 i LGPLv3 licence za sva svoja buduća izdanja. Pre nekog vremena Free Software Foundation je predložila treću verziju poznate GNU General Public License (GPL) kao osiguranje za korisnike koji modifikuju besplatni program na svojim ličnim personalnim uređajima, odobravajući im licencu patenta. Isto tako proširuje se kompatibilnost sa drugim licencama besplatnih programa i povećava internacionalna uniformnost.

Kada je otkrivena namera o izdavanju nadgradnje prethodnog GPL-a mnogi su bili protiv nje tvrdeći da GPLv2 odlično radi svoj posao i da bi treća verzija bila nepotrebna. FSF je nastavio sa projektom i krajem juna oni su je izdali. Postoje i oni koji su oduševljeni ovim izdanjem. Među njima je i Sunt Microsystems, kompanija koja je izjavila da razmišlja da svoj OpenSolaris stavi pod GPLv3, ali još ništa nije sigurno.

Mnogi su mišljenja da GPLv3 više odgovara njihovim potrebama i zato će početi da izdaju svoje buduće proizvode pod njom. Samba Team je jedan od njih.

“Nakon internog razmatranja u Samba timu mi smo odlučili da usvojimo GPLv3 i LGPLv3 licence za sva buduća izdanja Sambe… Da bismo pomogli ljudima da razlikuju koja Samba verzija je izdata sa novom GPLv3 licencom, ažuriraćemo broj izdanja sledeće verzije. Sledeća planirana verzija izdanja je trebala da bude 3.0.26, što će sada biti prenumerisano tako da će GPLv3 verzija izdanja biti 3.2.0” napisao je zvaničnik Samba-e.

Zbog toga, sve verzije Sambe koje su numerisane sa 3.2 i novije će biti pod GPLv3, odnosno sve verzije Sambe koje su numerisane sa 3.0.x i ranije ostaju pod GPLv2. Što se tiče koda, Samba Team tvrdi da će novi kodovi biti prihvaćeni na potpuno isti način kao i ranije. Programeri koji uključe Samba biblioteke u svoje proizvode treba da obrate pažnju na kompatibilnost između licence pod kojom nameravaju da izdaju svoj program i licence biblioteke.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272