Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Trojan fajl distribuiran putem P2P programa

Programi za razmenu fajlova koriste se skoro u svakoj zemlji širom sveta i čak i ako nisu potpuno legalni, njihova popularnost je u stalnom porastu. Glavni razlog što nisu legalni je u tome da se peer-to-peer alatke za razmenu fajlova koriste za distribuiranje video snimaka, igara ili muzike koji su obično zaštićeni autorskim pravima. Jedan od najpoznatijih programa za razmenu fajlova je svakako Japanese Winny koji je pokrenuo mnoštvo kontraverznih diskusija nakon što je njegov kreator Isamu Kaneko bio optužen od strane japanskog suda za ohrabrivanje upotrebe piratskih servisa.

Danas, bezbednosna kompanija Sophos je otkrila čudni Trojan fajl koji može da se preuzme kroz programe za razmenu fajlova i koji u stvari ne inficira računare ali nastavlja da nanosi štetu korisnicima. On se ponaša kao screensaver koji prikazuje slike i tekstualne poruke, ohrabrujući korisnika da izbegava Winny ili će mu podaci sa hard diska biti izbrisani ili će čak postati sumnjiv policiji.

„Programi, muzički fajlovi i mailbox-ovi su glavni cilj ovog Trojanca. EXE, BAT, CMD, INI, ASP, HTM, HTML, PHP, CLASS, JAVA, DBX, EML, MBX, TBB, WAB, HLP, TXT, MP3, XLS, LOG, BMP fajlovi se prepisuju slikama koje se nalaze u sumnjivom kodu karaktera iz stripova Ayu Tsukimiya. Jedna od slika (koja peva pesmu o palačinkama u obliku ribe koje su punjene džemom od pasulja) sadrži broj telefona, ali vrlo je moguće da on ne pripada autoru virusa izvestila je bezbednosna kompanija Sophos.

Iako to nije opasan Trojan fajl, Troj/Pirlames-A se bori protiv programa za razmenu fajlova i savetuje mrežne provajdere da zabrane pristup određenim servisima koje im je obezbedio njihov ISP.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272