Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Windows Vista je smrt za kompjuterske mreže

Integrisanje računara, na kojem je instalirana Windows Vista, u neku postojeću kompjutersku mrežu, može prouzrokovati čitav spektar različitih problema. U ovakvim slučajevima, može se ispostaviti da Windows Vista igra ulogu savršene kočnice, smanjujući brzinu kako lokalnih mrežnih konekcija, tako i brzinu veze sa Internetom. Pored toga, korisnici će početi da osećaju postepenu degradaciju mrežnih performansi, što praktično znači da će početni problemi polako postajati sve gori i ozbiljniji. I to još nije sve. Korisnici će se takođe suočiti sa nedostatkom podrške za nove funkcije i mrežne tehnologije. Nadalje, počeće da se iznova i sve učestalije javljaju greške na web stranicama koje su pod Windows XP-om savršeno funkcionisale, što će sve skupa dovesti do opšteg pogoršanja mrežnih performansi.

Iz Microsoft-a stižu zvanične potvrde da su ovakvi problemi zaista uočeni pod operativnim sistemom Windows Vista, ali da njihov pravi uzrok leži u upotrebi zastarelih rutera. “Može se desiti da neki stariji mrežni ruteri ne funkcionišu najkorektnije, kada se primene u kombinaciji sa najnovijim mrežnim funkcijama koje nudi Windows Vista,” upozoravaju iz Microsoft-a. U pojedinim slučajevima, mrežni ruter će u potpunosti prestati sa radom, usled čega će biti neophodno izvršiti njegovo resetovanje.

U kompaniji iz Redmonda objašnjavaju da se ovde zapravo radi o problemu vezanom za nekompatibilnost. Naime, u operativnom sistemu Windows Vista, Microsoft je po prvi put primenio potpuno nov mrežni slog (network stack), kao i jedan broj novih mrežnih karakteristika. Upravo je to razlog zbog kojeg mrežni ruteri starije generacije ne uspevaju da ostvare punu kompatibilnost sa Vista-om.

“Primera radi, Windows Vista koristi tzv. UPnP-sertifikovane standarde u znatno većoj meri nego što je to bio slučaj kod Windows XP-a. Stoga se može desiti da neki zastareli ili manje robusni mrežni ruteri ne budu u stanju da se izbore sa povećanim intenzitetom UPnP saobraćaja koji Windows Vista generiše. Osim toga, treba imati u vidu da se Windows Vista zasniva na verziji 6 Internet Protokola (IPv6) i odgovarajućim tranzicionim tehnologijama. Sa druge strane, pojedini mrežni ruteri starije generacije koriste Symmetric Network Address Translation (NAT) tehnologiju, a poznato je da ovaj simetrični NAT nije kompatibilan sa IPv6. Usled svega toga, može doći do nepravilnog funkcionisanja rutera pri upotrebi onih aplikacija koje se oslanjaju na IPv6 tehnlogije, kao što je, na primer, Microsoft Windows Meeting Space,” kaže se u zvaničnom saopštenju kompanije Microsoft.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272