Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Soko

Soko

Digitalni kućni filmovi - Kao od šale

Digitalni kućni filmovi - Kao od šale

42. FEST od 28. februara do 9. marta

42. FEST

U „Sava centru” večeras će biti svečano otvoren Četrdeset drugi Fest. Čast da ga otvori imaće dugoočekivani film domaće produkcije „Top je bio vreo”. Na otvaranju će se predstaviti i ekipa filma (Anita Mančić, Tihomir Stanić, Bojana Maljević i drugi) sa rediteljem Bobanom Skerlićem.

Sledećih deset dana u pet bioskopskih sala biće premijerno prikazano 75 filmova u devet programskih celina, a gledaoci će moći da prate glavni program i u Novom Sadu, gde će takođe biti prikazan jedan broj filmova. Crvenim tepihom „Sava centra” ove godine prodefilovaće brojni gosti, predvođeni Rejfom Fajnsom, Patrisom Lekontom, Kristofom Gansom, Stivom Kuganom i Stivenom Frirsom. 

Da je Fest omiljena manifestacija naših sugrađana, govori činjenica da je do otvaranja festivala prodato preko 70.000 karata. Miljenik publike je Grand Budapest Hotel Vesa Andersona, koji je poneo laskavu titulu prvog rasprodatog filma na Festu, čemu se približava i „Nimfomanka” Larsa fon Trira. Još uvek ima karata za većinu filmova.

Top je bio vreo


Top je bio vreo je srpski film iz 2014. godine. Režirao ga je Slobodan Skerlić po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića. Film je rađen u koprodukciji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Film otvara u Beogradu, na FEST-u, 28. februara 2014. godine.

Granata sa brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Dečak prestaje da govori, prihvata ga komšinica i odgaja kao svog sina. Kada dečaka lokalni nasilnici izbace iz devastiranog stana, on počinje da luta ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces sazrevanja i odrastanja. Dečakov vodič u svet odraslih je njegov bivši školski drug, koji ga upoznaje sa svetom kriminala, alkohola, droge, otimanja, zločina, silovanja, smrti, bezobzirnosti, beskrupuloznosti... Dečak nauči kako se postiže željeno i koje su vrednosti na ceni i šta je bitno, te postepeno zamenjuje moralne norme, jer je važno preživeti, po cenu nečije patnje, po cenu izdaje prijatelja, na svaki način, prevarom, manipulacijom... Komšinica koja se stara o njemu pokušava da ga zaštiti i skloni, međutim bezuspešno, a kada njen sin pogine kao kolateralna civilna žrtva, ona ga izbacuje iz svog života. Ubrzo potom, dečak glumeći nezaštićenog i nemoćnog, puca i ubija sve i svakog ko mu se nađe na putu. Smrt, mržnja i rat su ono što ga smiruje. Vikipedija.

6 filmova u trci za nagradu

U jedinom takmičarskom programu na 42. FEST-u, „Evropa van Evrope“, ove godine biće prikazano šest ostvarenja kinematografija koje ne pripadaju evropskom mejnstrimu, ali su pod velikim uticajem Evrope, iz zemalja koje se nalaze van Evropske unije – a to su: Azerbejdzan, Rusija, Gruzija, Norveška, Izrael i Makedonija.

Kao i svake godine, odluku o nagradi doneće međunarodni žiri, ove godine u sastavu: Goran Marković, Klaus Eder i Tomislav Kurelec.

Kultni srpski reditelj, Goran Marković, jedan je od predstavnika praške škole i reditelj filmova Sabirni centar, Nacionalna klasa, Variola vera, Tito i ja i mnogih drugih. Klaus Eder je filmski kritičar iz Minhena koji piše o filmu od sredine šezdesetih. Dvadeset godina je bio programski direktor filmskog festivala u Minhenu, a od 1987. je generalni sekretar udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Tomislav Kurelec iz Hrvatske takođe se bavi filmom od šezdesetih, pisao je kritike, snimio nekoliko kratkih filmova i na stotine TV emisija, bio urednik filmskog programa HTV-a i objavio je knjigu „Filmska kronika – zapisi o hrvatskom filmu“.

Njih trojica dodeliće nagradu za najbolji film u iznosu od 2.000 evra. Predstavljamo šest filmova u trci za nagradu…

Sve o 42. FEST-u pročitajte OVDE!

Soba sa klavirom je delo makedonskog reditelja Igora Ivanova rađeno u koprodukciji sa Srbijom i Slovenijom, a projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera filma. Priča je smeštena u stari hotel na prodaju, i bavi se gostima koji odsedaju u sobi sa klavirom, njihovim sudbinama, snovima i razočaranjima. Ivanov je svoju karijeru započeo pre dvadeset godina, a do sada je osvojio brojna priznanja za svoje filmove, između ostalog bio je nominovan za Zlatnog medveda za kratki film Bube.

Osloboditi se film je ruskog reditelja Alekseja Učitelja. Opisan je kao eksplozivna krimi drama i bavi se članovima elitne ruske policijske jedinice i opasnom aferom jednog od njih sa devojkom poznatog mafijaša. Učiteljevi filmovi prikazivani su na festivalima širom sveta, a od nagrada treba izdvojiti nagradu za najboljeg reditelja u Karlovim varima, na filmskom festivalu u Moskvi i pet nagrada na festivalu Kotbus.

U cvatu je film o prijateljstvu dve devojčice, njihovom odrastanju, odnosu sa okolinom i životu u Gruziji posle raspada Sovjetskog Saveza. Nana Ekvtimišvili završila je dramaturgiju, a Simon Gros režiju, a udruženim snagama režirali su ovaj film koji je pokupio brojne nagrade, između ostalog nagradu foruma na Berlinalu, Srce Sarajeva i nagradu za najbolju glumicu u Sarajevu, FIPRESCI nagradu na festivalu u Hong Kongu i nagradu publike u Milanu.

Vitlejem je priča o komplikovanom odnosu pripadnika izraelske tajne službe i njegovog mladog palestinskog doušnika. Juvar Adler je talentovani mladi izraelski reditelj kome je ovo debitantsko ostvarenje, a da mu se smeši svetla budućnost govori i činjenica da je Vitlejem bio zvanični izraelski kandidat za Oskara, i do sada je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.

Vaš sam je svedočanstvo o životu druge generacije imigranata u Norveškoj inspirisano iskustvima rediteljke Iram Hak kojoj je ovo debitantsko ostvarenje. Priča prati mladu samohranu majku iz Pakistana koja pokušava da se ostvari kao glumica i majka, ali i da pronađe ljubav.

Čovek iz stepe bavi se susretom tradicije i modernog sveta, čovekom koji je odrastao u stepi daleko od civilizacije i pokušava da se pronađe u novom svetu. Režirao ga je Šamil Alijev, azerbejdžanski scenarista, reditelj i producent, prikazan je na festivalima u Rimu, Tbilsiju i Kairu i bio je azerbejdžanski kandidat za Oskara. (danubeogradu.rs)

SAJT


FEST

FEST na Tviteru

@Fest_Beograd 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272