60 godina od objavljivanja kultnog romana LOVAC U ŽITU

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 18 / 2247

Lovac u žitu i dalje lovi

"Lovac u žitu" je još od svog prvog objavljivanja 16. jula 1951. godine postala omiljeno štivo mladih širom sveta i prerasla u kulturološki fenomen s obzirom da se bavi temama kao što su tinejdžerska zbunjenost, bes, otuđenje, buntovništvo i seksualnost.Ranije je lovac bio u raži. BIGZ-ovo izdanje.To je priča o 16-godišnjem Holdenu Kolfildu, neprilagođenom dečaku koji je zbog slabih ocena izbačen iz škole u Pensilvaniji.Holden u prvom licu i kolokvijalnim govorom opisuje uspomene na vreme provedeno u Njujorku u kome će u samo 48 sati upoznati različite društvene miljee od časnih sestara do prostitucije.

Poznatog (anti)junaka Selindžeerovog slavnog dela, kritičari opisuju kao "najpoznatijeg literarnog zabušanta" i "gnevnog mladića", koji je "konstantno u ratu s odrastanjem", zbog čega je i postao "ikona tinejdžerskog bunta".

Listovi "Mond" i "Tajm" uvrstili su ovu knjigu među 100 najboljih romana 20. veka, a mnogi je smatraju jednom od tri najbolja američka literarna ostvarenja zajedno sa "Haklberi Finom" Marka Tvena i "Velikim Getsbijem" Skota Ficdžeralda.

Bila je i jedna od najzabranjivanih knjiga jer su cenzorima smetale psovke i nedolični vokabular sa epizodama seksa, uživanja u alkoholu i prostituciji koje glavni junak romana opisuje.

Selindžer se 15-ak godina nakon objavljivanja romana potpuno povukao iz javnog života ne objavivši više ništa i odlučno odbijajući sve ponude za pozorišne i filmske adaptacije svog nevelikog opusa od samo četiri knjige. Roman je ostavio neizbrisiv trag u pop-kulturi, filmu, rok muzici, televiziji, književnosti, stripu.

Najkontroverzniji događaj povezan s ovim romanom bio je atentat na muzičara Džona Lenona. U džepu ubice legendarnog člana Bitlsa, koji je bio opsednut likom Holdena Kolfilda, pronađen je primerak "Lovca u žitu".

Roman je pronađen i kod čoveka koji je pokušao da ubije Ronalda Regana, ali i kod atentatora američke glumice Rebeke Šifer. LINK.

Selindžer: "Što me zaista zapanji, je knjiga koja te, pošto si završio sa čitanjem, navede da poželiš da ti je njen autor, blizak prijatelj i da ga možeš nazvati kad god to poželiš. To se, doduše, ne događa često."

Knjiga za svaku bibliotekuNARUČITE KNJIGU.


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar