Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

60 godina od objavljivanja kultnog romana LOVAC U ŽITU

Lovac u žitu i dalje lovi

"Lovac u žitu" je još od svog prvog objavljivanja 16. jula 1951. godine postala omiljeno štivo mladih širom sveta i prerasla u kulturološki fenomen s obzirom da se bavi temama kao što su tinejdžerska zbunjenost, bes, otuđenje, buntovništvo i seksualnost.



Ranije je lovac bio u raži. BIGZ-ovo izdanje.



To je priča o 16-godišnjem Holdenu Kolfildu, neprilagođenom dečaku koji je zbog slabih ocena izbačen iz škole u Pensilvaniji.



Holden u prvom licu i kolokvijalnim govorom opisuje uspomene na vreme provedeno u Njujorku u kome će u samo 48 sati upoznati različite društvene miljee od časnih sestara do prostitucije.

Poznatog (anti)junaka Selindžeerovog slavnog dela, kritičari opisuju kao "najpoznatijeg literarnog zabušanta" i "gnevnog mladića", koji je "konstantno u ratu s odrastanjem", zbog čega je i postao "ikona tinejdžerskog bunta".

Listovi "Mond" i "Tajm" uvrstili su ovu knjigu među 100 najboljih romana 20. veka, a mnogi je smatraju jednom od tri najbolja američka literarna ostvarenja zajedno sa "Haklberi Finom" Marka Tvena i "Velikim Getsbijem" Skota Ficdžeralda.

Bila je i jedna od najzabranjivanih knjiga jer su cenzorima smetale psovke i nedolični vokabular sa epizodama seksa, uživanja u alkoholu i prostituciji koje glavni junak romana opisuje.

Selindžer se 15-ak godina nakon objavljivanja romana potpuno povukao iz javnog života ne objavivši više ništa i odlučno odbijajući sve ponude za pozorišne i filmske adaptacije svog nevelikog opusa od samo četiri knjige. Roman je ostavio neizbrisiv trag u pop-kulturi, filmu, rok muzici, televiziji, književnosti, stripu.

Najkontroverzniji događaj povezan s ovim romanom bio je atentat na muzičara Džona Lenona. U džepu ubice legendarnog člana Bitlsa, koji je bio opsednut likom Holdena Kolfilda, pronađen je primerak "Lovca u žitu".

Roman je pronađen i kod čoveka koji je pokušao da ubije Ronalda Regana, ali i kod atentatora američke glumice Rebeke Šifer. LINK.

Selindžer: "Što me zaista zapanji, je knjiga koja te, pošto si završio sa čitanjem, navede da poželiš da ti je njen autor, blizak prijatelj i da ga možeš nazvati kad god to poželiš. To se, doduše, ne događa često."

Knjiga za svaku biblioteku



NARUČITE KNJIGU.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272