Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Izgubljeni raj

Izgubljeni raj

Moraš biti oprezan u zemlji slobodnih

Moraš biti oprezan u zemlji slobodnih

Alahove kćeri Nedima Gursela u izdanju Geopoetike

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 2603

Zahvaljujući "Geopoetici" čitaoci u Srbiji imali su priliku da se upoznaju sa delima turskog pisca Orhana Pamuka pre nego je dobio Nobelovu nagradu, a isti izdavač opredelio se da nas upozna s još jednim odličnim predstavnikom literature te zemlje.

U središtu romana je prorok Muhamed, njegov život i borba, koje je Gursel opisao na osnovu islamske tradicije i predanja, povezujući predislamski svet, sa vremenim tokom Prvog svetskog rata do naših dana.

Kako je rekao izdavač Vladislav Bajac, Gursel (61) se ubraja u one pisce koji umeju da istoriju svog naroda i religije inkorporira u savremeni svet. On je najavio da će u skoroj budućnosti objaviti još neke knjige Gursela, koji majstorski povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

Nedim Gursel: Alahove kćeriPORUČITE

Gursel je dobitnik više književnih priznanja u domovini i svetu, među kojima "Nagradu slobode" Francuskog PEN-a, nagradu za pripovetke Radija Frans internasional, Zlatne plakete "Struških večeri poezije" u Makedoniji, a za roman "Alahove kćeri" dobio je 2009. Nagradu za slobodu misli Zajednice tuskih izdavača.

On predaje tursku književnost na Visokoj školi za orijentalne jezike u Parizu i rukovodilac je naučno-istraživačkog projekta posvećenog turskoj književnosti pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja Francuske.

Profesor na Katedri na turski jezik i književnost beogradskog Filološkog fakulteta Mirjana Marković, koja je prevela Gurselov roman, istakla je da je delo "plod velike erudicije i opsežnih istraživanja". Uz pomoć raskošnog talenta i pesničkog nadahnuća, autor je pružio čitaocu obilje saznanja o svetu islama, najnovijoj turskoj istoriji i kulturi.

IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272