Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Apple-ov “iTV”

Kompanija Apple se priprema da, u prvom tromesečju 2007. godine, tržištu po prvi put predstavi svoj novi multimedijalni digitalni plejer, koji je u stanju da “stream”-uje (to jest, reprodukuje u realnom vremenu, u toku samog preuzimanja sa mreže) filmove, muzičke fajlove i fotografije sa umreženih PC i Mac računara. U potezu bez presedana, izvršni direktor kompanije, Steve Jobs, detaljno je prezentovao ovaj proizvod na svojoj “Showtime” press-konferenciji, na kojoj je ujedno najavljena proizvodnja novih modela iPod i iPod Nano uređaja, kao i početak prodaje dugometražnih igranih filmova u online prodavnici iTunes. Od milošte nazvan iTV, ovaj Apple-ov digitalni uređaj će se, kada uđe u maloprodaju, na tržištu SAD prodavati po ceni od 299 dolara.

Osim još uvek privremenog, radnog naziva “iTV”, posetioci pomenute konferencije za štampu bili su u prilici da se prilično detaljno upoznaju sa tehničkim karakteristikama i mogućnostima ovog uređaja. Poput drugih mrežnih digitalnih multimedijalnih aparata, iTV će biti u stanju da stream-uje video, zvuk i fotografije sa umreženih PC računara – a možda čak i direktno sa Interneta – tako da će njegovi ponosni vlasnici moći da uživaju u reprodukciji ovih sadržaja preko velikih TV prijemnika u svojim dnevnim sobama i kućnih audio sistema.

Međutim, za razliku od svojih prethodnika iz nekih konkurentskih kompanija, iTV će se od samog starta odlikovati nekolikim ključnim prednostima: on će, naime, biti u potpunosti kompatibilan sa filmovima, TV emisijama i muzičkim sadržajima kupljenim u Apple-ovoj iTunes prodavnici.  Pored toga, dodatni multimedijalni sadržaji koji su uskladišteni na PC računaru – poput digitalnih fotografija, video i audio podcast-ova (podcast je termin kojim se označavaju audio i video sadržaji koji se sa mreže mogu direkno učitati u prenosive audio i video plejere), MP3 fajlova ili, recimo, video fajlova preuzetih sa Interneta – takođe bi trebalo da imaju mogućnost stream-ovanja.

Sam uređaj, po svojoj spoljašnjosti, neodoljivo podseća na tanju verziju Mac Mini računara – iz daljine biste ga lako mogli pomešati sa nekim mrežnim ruterom marke Netgear ili Belkin. Za potrebe kućnog umrežavanja, snabdeven je Ethernet priključkom i 802.11 bežičnim portom, a poseduje i impresivno mnoštvo audio/video konektora: izlaze za HDMI (High-Definition Multimedia Interface) i komponentni video, te analogni stereo i optički digitalni audio izlaz. Upadljivo odsustvo S-Video i kompozitnih izlaza ukazuje na činjenicu da će iTV biti uglavnom namenjen za priključenje na HDTV prijemnike, dok će digitalni audio izlaz omogućavati potpuni “surround” zvuk, nakon povezivanja sa odgovarajućim A/V prijemnikom. Konačno, na zadnjem panelu je smešten i jedan USB priključak, oko čije je buduće namene Jobs ostao prilično tajnovit – mada se sa sigurnošću možete opkladiti da je namenjen za vezu sa iPod uređajem.

Mala bela kutijica je, svakako, fancy i sjajna, ali mnogo je važnije ono što će korisnici moći da vide na malim ekranima svojih TV prijemnika. Na osnovu onoga što je Jobs izložio na pomenutoj konferenciji za štampu, onscreen displej i navigacioni meni iTV-a je isto tako lepo doteran i intuitivan kao kod iPod uređaja, uz dodatnu optimizaciju za mnogo veću raspoloživu površinu ekrana HDTV prijemnika – i, naravno, mnoštvom dopadljivih animiranih ikonica. Tokom praktične demonstracije, Jobs je sa neverovatnom lakoćom skakao po različitim menijima i otvarao liste filmova, podcast sadržaja, muzike i fotografija, baš kao što to čine iskusni korisnici iPod uređaja – jednom rečju, ekranski meni iTV-a umnogome podseća na Front Row, ali sa mnogo više opcija. Što je najvažnije, kompletna navigacija se vrši pomoću ultra-jednostavnog daljinskog upravljača sa svega šest tastera, koji se trenutno isporučuje u paketu sa većinom modela Mac računara.

Kao i uvek, procenu nekog proizvoda, koji još uvek nije dostupan na tržištu, veoma je teško dati samo na osnovu jedne demonstracije – pogotovo ako je ona izvedena od strane tako eminentnog entuzijaste i slatkorečivog govornika kakav je glavni šef kompanije Apple. Ipak, bar prema onome što smo imali prilike da vidimo, čini se da iTV zaista spada u one proizvode iz kategorije mrežnih multimedijalnih uređaja, koji za sada najviše obećavaju. Konkurentski proizvodi su uglavnom osakaćeni kombinacijom trapavog interfejsa (ekranski meniji su nemaštoviti, komplikovani za navigaciju i/ili naprosto ružni za oko), siromašnih karakteristika (HD streaming i HDMI izlazni konektori su još uvek relativno retka pojava) i, ponajviše, nedostatkom pravih sadržaja. Upravo ovo poslednje se vrlo lako može pokazati kao Apple-ov kec iz rukava.

Online prodavnica ove kompanije, čuveni iTunes, već duže vreme zauzima vodeće mesto po prodaji muzike i TV serija, pa je sasvim logično pretpostaviti da će se u njoj i igrani filmovi prodavati kao alva. Kada se postavi pitanje: “Da li na njemu mogu da slušam pesme (ili gledam TV serije i filmove) koje sam kupio preko iTunes-a?”, svi ostali proizvođači mrežnih multimedijalnih uređaja će morati da, pognute glave, odgovore odrečno. Jedino će Apple, sa svojim iTV uređajem, moći sa ponosom da kaže: “Da, naravno!”

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272