Apple fajl sistem

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 2 / 1595

Možda je to smišljena patka ali je glavni šef Sun Microsystems-a, Jonathan Schwartz objavio da će Apple sledeće nedelje da objavi plan zamene standardnog Mac OS X fajl sistema sa ZFS-om koji je razvio Sun.

Schwartz je planove objavio javno dok je razgovarao sa analitičarima i članovima medija na sastanku kompanije. Sastanak je primarno imao sasvim drugu temu.

“U stvari, ove nedelje ćete videti da Apple najavljuje na svojoj Worldwide Developer konferenciji da će ZFS postati fajl sistem u Mac OS 10” rekao je dok je govorio o fajl sistemu svoje firme (Real Player video link).

Originalno izmišljen od strane Sun-a kao temelj za njegov Solaris operativni sistem, ZFS ima veliki kapacitet, novel on-disk strukturu, lake primere, i integraciju koncepta za upravljanje particijama.

Za razliku od tradicionalnog fajl sistema, koji se nalazi na jednom uređaju i stoga zahteva menadžer particija da bi mogao da upotrebi više od jednog uređaja, ZFS je izgrađen na virtuelnim grupama skladišta koja se zovu zpools. Grupa se konstruiše od virtuelnih uređaja od kojih je svaki ili sirovi uređaj ili mirror jednog ili više uređaja, ili RAID-Z grupa od dva ili više uređaja.

ZFS bi trebao da zameni Apple-ov aktuelni standardni fajl sistem, Jounaled HFS+, počevši od oktobarskog izdanja Leoparda, po rečima Schwartz-a.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar