Apple ima 12 milijardi dolara za trošenje

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1186

Postojalo je vreme kada Apple nije radio tako dobro sa finansijske tačke. Sredinom 90-tih, oni su jedva uspeli da nastave sa radom. Ali ta vremena su prošla za Apple.

Prodaja Mac računara je u stalnom porastu, iPod-ovi se prodaju kao ludi (potvršena je cifra od 90 miliona) a Apple TV i visoko kontroverzni iPhone će doneti Cupertino kompaniji druge gomile novca. Oni veoma dobro rade i stvari će od sada biti samo bolje.

Ali koliko novaca Apple stvarno ima? Pa, poslednji put kada su davali izjave o svojoj zaradi, suma se kretala oko 12 milijardi u gotovini u kratkoročnim investicijama. To je puno novca da se drži ispod madraca i on značajno raste brzinom od 1 milijarde po kvartalu. Dakle Apple treba da investira.

Arik Hesseldahl, reporter u BusinessWeek-u, pisao je o tome kako bi Apple pametno trebao da upotrebi ovaj novac kako bi obezbedio da on nastavi da pristiže. Reporter kaže da bi Apple trebao da lansira rizične kapitalne akcije i na taj način ohrabre svoj rastući ekosistem da raste još više. On misli da bi trebali da investiraju u razvojne kompanije drugih proizvođača za softver i igre, u porast tržišta za svoje proizvode, poboljšanje iPod-ova, iPhone-ova i Apple TV-a.

Reporter imenuje neke od IT gigantskih kompanija koje su preduzele ovakve korake i investirale, da bi dugoročno dobijale. Intel, Qualcomm, Motorola su bile među spomenutim kompanijama a svaka od njih bi mogla da bude dobar uzor za Apple.

Hesseldahl je takođe govorio o mogućnosti velikih preuzimanja, ali to ne bi ličilo na Apple. Oni obično kupuju male kompanije koje lepo mogu da integrišu u u svoje interne projekte. "Ne vidim nijednu kompaniju u svetu za koju bi Apple imao dobar razlog da je kupi" rekao je reporter.

Trenutno, Apple može sa svojim novcem da uradi bilo šta: da lansira rizične kapitalne akcije, da kupi kompanije, da plati dividende ili da kupi neke od svojih akcija. Ja verujem da će Jobs i njegov tim finansijskih konsultanata uraditi najbolje što se može sa svojih 12 milijardi dolara; ako Apple-ov CEO ne zna da planira poslovne investicije, ne znam ko može.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar