Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Biotehnologija

Biotehnologija je upotreba biloških procesa, organizama ili sistema za kreiranje proizvoda koji će unaprediti ljudski život. Rani biotehnolozi su bili farmeri koji su razvijali usavršene biljke i životinje putem ukrštanja.



Nauka o biotehnologiji može da se podeli na crvenu, belu, zelenu i plavu. Crvena biotehnologija uključuje medicinske procese kao što je kreiranje novih lekova od organizama, ili upotreba uzgajanih ćeilija za regenerisanje oštećenog ljudskog tkiva ili izrastanje čitavih organa. Bela biotehnologija uključuje industrijske procese kao što je proizvodnja novih hemikalija ili razvijanje novih goriva za vozila. Zelena biotehnologija se odnosi na poljoprivredu i uključuje procese kao što je razvijanje biljaka otpornih na pesticide ili ubrzanu evoluciju životinja otpornih na zaraze. Plava biotehnologija, koja se retko spominje, obuhvata procese u zalivima i vodenim okruženjima, kao što je kontrolisanje razmnožavanja štetnih vodenih organizama.

Biotehnologija, kao i ostale napredne tehnologije, ima potencijala za zloupotrebu. Zabrinutost zbog takve mogućnosti zloupotrebe je dovela do kreiranja zakona koji zabranjuju ili ograničavaju izučavanje određenih procesa i programa, kao što je kloniranje ljudi i izučavanje ćelija embriona.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272