Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Sound Forge 8

Sound Forge 8

Da li se manipuliše sa popularnošću YouTube-ovih video sadržaja?

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1224

Mnogi socijalni web sajtovi su tokom svog razvoja morali da se pozabave problemom manipulisanja posećenošću postova, blogova, web sajtova i drugih sadržaja, u jednom ili drugom obliku. Na primer, Digg je imao velikih problema sa ljudima koji su pokušavali veštački da povećaju posećenost određenih tema i sadržaja.

Neki kažu da je ovo legitimni način marketinga u eri socijalnih medija u kojoj danas živimo, dok drugi kažu da se manipulisanje sadržajima ne sme tolerisati. Ne postoje nikakvi sigurni dokazi da se manipuliše posećenošću video sadržaja na YouTube-u, ali mnogi indirektni pokazatelji nas uveravaju da se upravo to dešava.

Ako pogledate listu najgledanijih video sadržaja svih vremena, videćete da se Evolution of Dance (EoD) više ne nalazi na poziciji broj 1 (na kojoj se držao veoma dugo), već se na njoj nalazi video koji se zove “CANSEI DE SER SEXY Music is My Hot Hot Sex (CSS)”. Ako pogledate ovaj video videćete da nema ama baš ništa zanimljivo, niti originalno u vezi njega. Google Blogoscoped ga je savršeno opisao na sledeći način “to je neonski obojena produkcija obožavatelja koja prikazuje ljude koji igraju i poziraju na pesmu koja se koristi u iPod reklami.” Ovaj video fajl ima 89,750,739 prikaza u poređenju sa 77,249,245 prikaza video fajla  Evolution of Dance, što pokazuje da ubedljivo vodi na prvoj poziciji.

Međutim, Ako se pogledaju neki drugi statistički pokazatelji opravdano se postavlja pitanje da li je ovaj video stvarno legitimnim putem zaslužio da bude najpopularniji video svih vremena.

  • Evolution of Dance je primio 271,379 ocena dok je CSS primio samo 4,764 ocena što je razlika od 266,615.
  • EoD je favorizovan 394,696 puta dok je CSS favorizovan 10,834 puta što je razlika od 383,862.
  • EoD ima 123,644 komentara dok CSS ima 4,459 komentara što je razlika od 119,185.

Kada pogledate ove razlike, jasno vam je da ovde nešto nije u redu. Andy Baio sa Waxy.org je upotrebio YouTube API kako bi dodatno istražio i uporedio odnos između socijalne aktivnosti i broja poseta, i ono što je on pronašao je dovoljno da se dokaže da ne samo da je manipulisano gledanošću CSS-a, već da su potencijalno i drugi video fajlovi u listi najpopularnijih veštački napumpani.

On kaže sledeće:

"Ako pogledate odnos između prikaza i ocena, videćete da CSS video ima veoma neobičan 21,487 prema 1 odnos. Drugim rečima, na svakih 21,487 prikaza, neko da ocenu. Odnos prikaza i ocena kod svih ostalih video fajlova u prvih 10 je razumniji i iznosi 590 prema 1. Ovaj odnos je reprezentativan i za ostale video sadržaje. Srednja vrednost za prvih 500 videa je 545 prema 1. Ako krenemo dalje niz listu videćete još video fajlova koji izazivaju sumnju."

Baš kao i većina drugih socijalnih web sajtova, izgleda da će YouTube morati da pronađe načine da spreči manipulisanje gledanošću video fajlova. Da li se radi o grešci, ili neko stvarno vara?

Sa druge strane, ako neko i vara, kakve će koristi imati od toga?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272