Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Danas, 01. februara se rodila Svetlana Velmar-Janković

Svetlana Velmar-Janković na Vikipediji

Svetlana Velmar-Janković (Beograd 1. februar 1933) je srpska književnica i akademik SANU. Kćerka je Vladimira Velmar-Jankovića, srpskog pisca i člana Nedićeve Vlade nacionalnog spasa u Drugom svetskom ratu.

Pariski časopis Lire stavio je 1997. godine roman Lagum (koji je pariski izdavač Phébus izdao pod naslovom Dans le noir, y prevodu Alena Kapona) na deseto mesto među 20 najboljih knjiga domaćih i stranih pisaca objavljenih y toj godini y Francuskoj. Roman je bio y najužoj konkurenciji za nagradu „Femina“ i proglašen je „malim remek-delom“.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je na izbornoj Skupštini 2. novembra 2006. a za redovnog člana na izbornoj Skupštini 5. novembra 2009.

Još o slavljenici

Svetlana Velmar-Janković se rodila u Beogradu, školovala u Beogradu i živi u Beogradu. Kao sekretar i urednik časopisa "Književnost“ bila je i u uredništvu koje je vodio Eli Finci i u uredništvu koje je vodio Zoran Mišić. Dugo je godina uređivala, u Izdavačkom preduzeću "Prosveta“, edicije savremene jugoslovenske proze i esejistike. Osnovala je biblioteku "Baština“.

Objavila je romane: Ožiljak (1956, drugo, prerađeno izdanje 1999), Lagum (1990) i Bezdno (1995); eseje: Savremenici (1968) i Ukletnici (1993); zbirke pripovedaka: Dorćol (1981), Vračar (1994), Glasovi (1997); priče za decu Knjiga za Marka (1998); molitve Svetilnik (1998) i dramu Knez Mihailo (1994).

Nagrade: "Isidora Sekulić“, "Ivo Andrić“, 'Meša Selimović“, "Djorđe Jovanović“, "Bora Stanković“, "Pera Todorović“, Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u 1992. godini, Ninova nagrada za roman godine za Bezdno (1995), Nagrada "Politikinog zabavnika“, Nagrada "Neven“ i Nagrada "6. april“ za životno delo o Beogradu.

Prevođena na engleski, francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i mađarski jezik.

Svetlanine knjige u našoj knjižari

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

 

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

 

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272