Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Danilo Kiš u Kompjuter biblioteci

Danilo Kiš je jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Počeo je kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanju proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

Mansarda




Sve je to u Mansardi suviše poetizovano, pomereno, iščašeno, ali negde na dnu te knjige stoji neki gorki talog iskustva. A taj gorki talog iskustva ostaje i ostaće i u kasnijim mojim knjigama, koje, čini mi se, i nisu ništa drugo do pokušaj traženja moje sopstvene ličnosti, mog sopstvenog ja, želja da se nađe neka prvobitna čistota, katkad u svetu detinjstva, katkad u sebi samom.
Danilo Kiš (1972) PORUČITE


Rani jadi




Rani jadi su lirski. Priče su sačinjene od prizora iz mojeg detinjstva, slika koje nisu mogle da nađu mesto u romanu Bašta, pepeo. Svaka priča je gotovo pesma u prozi. Rani jadi su kratke priče, svet viđen očima deteta.
Danilo Kiš (1984)PORUČITE


Bašta, pepeo




U romanu Bašta, pepeo radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojsdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu Bašta, pepeo hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu.
Danilo Kiš (1984) PORUČITE


Peščanik




Jedan od najznačajnijih romana srpske književnosti 20. veka, možda najzagonatnije delo koje je napisao Danilo Kiš. "Peščanik" je roman izuzetne rekostruktivne snage u kome se kroz sudbinu oca jedne porodice oslikava logorska istorija 20. veka.  PORUČITE


Grobnica za Borisa Davidoviča




Kiš raskriva velike priče istorije i njihov kanibalski trijumfalizam, cepajući zastore i kulise opštih prosvetljenja u ime jedinstvenih i neponovljivih patnji mirijada žrtava. PORUČITE


Enciklopedija mrtvih




To je knjiga o ljubavi i smrti, i usudio bih se da kažem da se pažljivijim čitanjem može otkriti da su eros i tanatos, kao teme, koje se povlače kroz sve moje knjige, ovde došli do nekog punijeg izraza. Mislim da je to osnov-na stvar koju bih mogao reći o značenju Enciklopedije.
Danilo Kiš (1985) PORUČITE


Lauta i ožiljci




Kišove priče iz zaostavštine, većinom nastale u slično ili isto vreme kada su pisane i priče iz knjige Enciklopedija mrtvih. PORUČITE

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272