Detektori munje u Nokia mobilnim telefonima

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 4 / 1892

Mobilni uređaji imaju sve više i više funkcija, od reprodukovanja muzike i snimanja video snimaka do igranja igrica i pristupa Internetu. Pored funkcija za zabavu, Nokia misli da je vreme da mobilni telefoni počnu da štite potrošača, tako da je finska kompanija primenila patent za program koji detektuje munje i koji će biti implementiran u telefone. Program bi trebao da odredi udaljenost munje, kada se javila i da upozori korisnika na dolazeće udare.

Kao što znate, ili možda ne znate, munja je električna struja koja pravi radio talase i proizvodi frekvencije sa vrednostima između 10 Hz i 5 GHz. Ove frekvencije mogu da budu primljene sa udaljenosti veće od 30 km, tako da Nokia-ini istraživači veruju da prijemnici koje imaju mobilni telefoni (kao što je FM, tri-band GSM, Bluetooth, RFID i Wi-Fi) mogu da prime signale munje.

Ako mislite da ova vrsta programa realno ne miože da bude od pomoći, razmislite ponovo: statistike US National Severe Storms Laboratory pokazuju da se svake godine od udara groma povredi oko 300 ljudi i oko 67 umre. Stoga bi mobilni telefoni sa detektorima za munje mogli da budu veoma korisni za ljude koji rade na terenima ili za one koji uživaju u pešačenju, džogiranju, golfu ili bilo kojoj aktivnosti napolju.

Nokia do sada nije davala zvanične izjave, ali su rekli sledeće: «Detektor munja koristi barem dva posebna kanala ili frekvencije za detekciju munja. To je u stvari mobilni RF uređaj koji poseduje radio interfejs za barem dva raspona komunikacionih kanala/frekvencije gde je barem jedan telekomunikacioni kanal/frekvencija klasičan i gde se ovi rasponi kanala koriste za detekciju munja». Ovde možete da vidite celu aplikaciju.

Ovo je svakako interesantna ideja i za nekoliko godina detektori munja bi mogli bi da postanu standardni deo opreme.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar