Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Detektori munje u Nokia mobilnim telefonima

Mobilni uređaji imaju sve više i više funkcija, od reprodukovanja muzike i snimanja video snimaka do igranja igrica i pristupa Internetu. Pored funkcija za zabavu, Nokia misli da je vreme da mobilni telefoni počnu da štite potrošača, tako da je finska kompanija primenila patent za program koji detektuje munje i koji će biti implementiran u telefone. Program bi trebao da odredi udaljenost munje, kada se javila i da upozori korisnika na dolazeće udare.

Kao što znate, ili možda ne znate, munja je električna struja koja pravi radio talase i proizvodi frekvencije sa vrednostima između 10 Hz i 5 GHz. Ove frekvencije mogu da budu primljene sa udaljenosti veće od 30 km, tako da Nokia-ini istraživači veruju da prijemnici koje imaju mobilni telefoni (kao što je FM, tri-band GSM, Bluetooth, RFID i Wi-Fi) mogu da prime signale munje.

Ako mislite da ova vrsta programa realno ne miože da bude od pomoći, razmislite ponovo: statistike US National Severe Storms Laboratory pokazuju da se svake godine od udara groma povredi oko 300 ljudi i oko 67 umre. Stoga bi mobilni telefoni sa detektorima za munje mogli da budu veoma korisni za ljude koji rade na terenima ili za one koji uživaju u pešačenju, džogiranju, golfu ili bilo kojoj aktivnosti napolju.

Nokia do sada nije davala zvanične izjave, ali su rekli sledeće: «Detektor munja koristi barem dva posebna kanala ili frekvencije za detekciju munja. To je u stvari mobilni RF uređaj koji poseduje radio interfejs za barem dva raspona komunikacionih kanala/frekvencije gde je barem jedan telekomunikacioni kanal/frekvencija klasičan i gde se ovi rasponi kanala koriste za detekciju munja». Ovde možete da vidite celu aplikaciju.

Ovo je svakako interesantna ideja i za nekoliko godina detektori munja bi mogli bi da postanu standardni deo opreme.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272