Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Digitalna fotografija - KOLORNA KNJIGA - Priručnik koji nedostaje - II IZDANJE

Popust cena: 2200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Blenda i čemu služi

Ako ovladate blendom imaćete pravu kreativnu kontrolu nad vašim fotoaparatom. Po mom mišljenju podešavanje blende je glavni krivac za mnoge prelepe fotografije i mesto gde nastaje razlika između jednodimenzionalne i višedimenzionalne slike.

Šta je blenda?

Blenda je veličina otvora objektiva u trenutku kada se pravi fotografija.

Kada pritisnete okidač na fotoaparatu u objektivu se otvara rupa koja omogućuje senzoru fotoaparata da baci pogled na scenu koju fotografišete. Blenda koju podesite određuje veličinu tog otvora. Što je veća rupa tim će više svetla pasti na senzor fotoaparata.

Blenda se meri u f-stopovima koji se definišu brojevima kao što su f-2.8, f-4, f-5.6, f-22 i tako dalje. Prelaûenje sa jednog f-stopa na drugi za duplo poveáava ili smanjuje veliéinu otvora na objektivu, a samim tim i koliéinu svetla koje ulazi u fotoaparat. Imajte na umu da promena u brzini zatvarača (brzina fotografisanja) takođe za duplo smanjuje ili povećava količinu svetla koja pada na senzor fotoaparata. To znači da ako povećate blendu a smanjite brzinu zatvarača ili obrnuto vi ćete pustiti istu količinu svetlosti - što može da se pokaže kao veoma praktično u radu na terenu.

Jedna od stvari koja lako zbuni mnoge nove fotografe je da se velika blenda (gde puno svetla ulazi unutra) označava malim brojevima a mala blenda (gde ulazi malo svetla) se označava velikim brojevima. To znači da broj f/2.8 označava mnogo veću blendu od broja f/22. Međutim nakon malo prakse navići ćete se na ovu nedoslednost.

Dubina polja i blenda

Promena blende na različite načine utiče na krajnji rezultat na vašoj fotografiji ali je svakako najbitnija promena dubine polja.

Dubina polja (na engleskom Depth of Field, ili skraćeno DOF) određuje koliki deo snimka će biti u fokusu. Velika dubina polja znači da će veći deo vaše fotografije biti u fokusu bez obzira da li se nalazi blizu ili daleko od fotoaparata.

Mala ili plitka dubina polja znači da će samo deo fotografije biti u fokusu a ostatak će biti mutan (kao na slici dole).

Blenda ima veliki uticaj na dubinu polja. Velika blenda (to je manji broj) će smanjiti dubinu polja dok će mala blenda (to je veći broj) dati veću dubinu polja.

Najlakše ćete izbeći zbunjivanje ako zapamtite da mali broj daje mali DOF (dubina polja) a veliki brojevi daju veliki DOF.

Blenda i stilovi fotografija

Neki stilovi fotografija zahtevaju veliku, tojest malu dubinu polja.

Na primer, u većini fotografija pejzaža fotografi će izabrati mali otvor blende (veliki brojevi). To će obezbediti da sve, od prednjeg plana pa do horizonta, bude u fokusu (kao na slici dole).

Sa druge strane u portretnoj fotografiji veoma lepo izgleda kada je subjekat u fokusu ali se iza njega nalazi lepa mutna pozadina (slika dole). Na taj način osigurali ste da se subjekat nalazi u glavnoj fokalnoj tački i da ga ostali elementi u fotografiji ne ometaju. U ovom slučaju izabrali biste veliku blendu (mali broj) kako biste dobili malu dubinu polja.

Makro fotografija skoro po pravilu koristi velike blende koje obezbeđuju da subjekat u fotografiji potpuno zaokupi pažnju posmatrača dok je ostatak fotografije potpuno izbačen iz fokusa.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272