Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Drugi tom knjige DON KIHOT od srede u prodaji

Prvi tom je izašao iz štampe u 70.000 primeraka.

Večernje novosti su izdavač, a interesantno je da je štampan u štampariji "Politika".

Kada sam kupio izdanje za 99.00 dinara nisam mogao da verujem svojim očima.

Pitao sam se kako je ovo moguće, ali rešenje zagonetke je danas u "Novostima".

II tom DON KIHOTA košta 390.00 dinara.

SREDA JE DAN DON KIHOTA

DRUGI tom romana “Don Kihot” Migela de Servantesa (1547-1616), u izdanju Kompanije “Novosti”, biće od srede u prodaji na kioscima.

Ovaj slavni, prvi veliki roman u istoriji evropske književnosti, Servantes je napisao u zrelom životnom dobu, 1605. godine. Tačnije, njegov prvi deo. Nastavak se pojavio tek deset godina kasnije.

Nekada je štampan u dva toma. Da li neko poseduje ovo izdanje? Javite se.

Don Kihot u 4 toma. Ako posedujete ovo izdanje javite nam se.

Do objavljivanja “Don Kihota”, Servantes je imao samo jedan objavljeni pastoralni roman, “Galateju”, koji nije imao neki zapažen uspeh. Od rane mladosti pisao je stihove, a njegove pesme bile su objavljivane u zajedničkim pesničkim zbirkama, kao što je to bio običaj onog vremena. Ali Servantesova poezija nije privlačila posebnu pažnju ni čitalaca ni drugih pisaca. Pisao je i dramske tekstove, ali ga nijedno od dela napisanih pre “Don Kihota” nije afirmisalo kao značajnog pisca. Uspeh koji je po izlasku iz štampe doživeo prvi deo ove knjige, bio je zato jednako veliki i neočekivan. Servantes se proslavio i izvan granica Španije i postao jedan od najznačajnijih proznih pisaca svoga vremena.

Čitajte o operi DON KIHOT na sajtu Zanimljiva muzika.

Roman je za piščevog života imao 16 izdanja, a među njima su bili i prevodi na engleski i francuski. Servantes je napisao pravi bestseler, o čemu govori i na početku drugog dela romana:

“... deca je nose uza se, mladići je čitaju, ljudi je razumeju, a starci je hvale, jednom rečju, tako je obična i čitana i poznata ljudima svake vrste da čim vide kakva mršava paripa, kažu: eno Rosinante...”

Don Kihot kao junak u srpskom stripu.

U tih deset godina, između dva dela “Don Kihota”, Servantes je okončao i objavio svoje “Uzorne novele” (1613) koje su ga prikazale kao izuzetnog majstora kratke prozne forme, iako na tom polju u Španiji nije imao prethodnika. Dvanaest sadržajno i stilski različitih novela, od kojih su neke ocenjene kao remek-dela ove prozne vrste u okviru evropske književnosti, pokazuju Servantesa kao nesumnjivo najboljeg pripovedača u tom trenutku.

Servantes 1614. godine objavljuje dugačku satirično-didaktičnu poemu “Put na Parnas“, a sledeće godine, pre izlaska drugog dela “Don Kihota”, pred španskom publikom pojavila se prva i jedina Servantesova knjiga dramskih tekstova pod naslovom “Osam komedija i osam novih međuigara”.

Pišući drugi deo “Don Kihota”, Servantes je istovremeno pisao i roman “Pustolovine Persolesa i Sihismunde”. Ovaj pustolovni roman objavljen 1617. godine, posle piščeve smrti, stekao je zakratko mnogobrojne oduševljene čitaoce, a onda pao u zaborav.

UZDIZANjE SNA

NIŠTA ne ometa divnu dušu Servantesovu da sanja, čak usred najgore bede. On je prvi čovek koji je otkrio stvarnost, i od tog potresa ostao je poljuljan celim bićem. Svi udari koji bez prestanka mrcvare suvi kostur Don Kihota, odbijaju se i u njemu. Servantes se ne okreće budućnosti. On ostaje u svojoj sadašnjosti, ali tu sadašnjost on oličava sa neverovatnom potpunošću i životnom snagom. Svakog trenutka uzdiže on pred nama neku stvarnost i zatim stavlja nasuprot toj stvarnosti neki san, tugovanje, uzdah, osmeh - rekao je francuski pisac i kritičar Žan Kasu o Servantesu.

Kako je Salvador Dali video Don Kihota?

 

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272