Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Film - Praznik u Rimu - 16 stvari koje sam naučio od filma i TV-a - 501 film

Praznik u Rimu

Praznik u Rimu je romantična komedija koju je režirao Vilijam Vajler. Glavne uloge igraju: Odri Hepbern i Gregori Pek.

Princeza En (Odri Hepbern) je članica kraljevske porodice neke neodređene zemlje. Na proputovanju je kroz nekoliko evropskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njenog vremena. Njezin doktor joj prepiše sedative kako bi se smirila, ali ona tajno napusti ambasadu svoje zemlje kako bi obišla Rim.

Inekcija sa vremenom počne delovati i ona zaspi na klupi gde je sretne Džo Bredli (Gregori Pek), američki novinar, ali je ne prepozna. On joj ponudi novac kako bi se mogla taksijem vratiti kući, ali "Anja Smit", kako je samu sebe nazvala, odbija otkriti koj u stvari, govoreći da bi trebala otići do Koloseuma.

Bredli napokon, za svaki slučaj, odlučuje dopustiti "Anji" da prenoći u njegovom stanu. Spoj njezinog kraljevskog ponašanja i Bredlijvih reakcija izvor je velikog dela humora. Sledećeg jutra Bredli ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na posao gde ga njegov šef pita je li bio prisutan na novinarskoj konferenciji sa princezom.

Bredli laže i iznosi detalje iz navodnog razgovora, sve dok mu njegov šef ne kaže da se princeza iznenada razbolela i da je konferencija otkazana. Zatim pokazuje princezinu sliku Bredliju koji prepoznaje mladu ženu koju je ostavio da spava u svom stanu...

Izvor: Vikipedija

16 stvari koje sam naučio od filma i TV-a

Nešto naučimo. A, nešto ne.

Kompletan članak.

Šta ste vi naučili?

501 film koji morate da vidite

Štivo od ključnog značaja, podjednako korisno vrvsnimpoznavaocima filmske umetnosti, ali i osobama koje tek povremeno  odu u bioskop. Ovde su mnogi od nenadmašnih klasika, a mladi i poletni kritičari vide ih na nešto drugačiji način, otkrivajući nove i neočekivane stvari.

Knjiga je podeljena na deset žanrova. U svakoj kategoriji ima pedeset filmova (plus jedan!) navedenih hronološkim redom. Uza svaki je priložena ilustracija, sažeto je objašnjen zaplet, nabrojene nominacije i osvojene nagrade, a tu su i zanimljivi dodatni podaci, manje poznati detalji sa snimanja, kao i razlozi kritičara zbog čega je baš to ostvarenje uvršćeno među nezaobilazne filmove. 

U našoj knjižari, samo 2250.00 dinara.

Naručite

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Mihailo
Bio sam u Kinoteci. Srednji red je bio rezervisan za ljude iz Italijanske ambasade. Čekali smo ih 15 minuta. Nisu došli. Film je i dalje mlad, lep i veseo. Super provedeno veče u ponoj sali Kinoteke.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272