Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Google je lansirao Android, mobilnu platformu otvorenog koda



Ispostavilo se da je "Google Phone" u stvari platforma za mobilne telefone a ne telefon optimizovan za Google aplikacije. "Android je prva stvarno otvorena platforma za mobilne uređaje. Ona uključuje operativni sistem, korisnički interfejs i aplikacije - celokupan softver za mobilne telefone ali bez vlasničkih ograničenja koji su ometali razvoj inovacija u industriji programa za mobilne telefone", objavio je Andy Rubin na Google Blog-u. Android je lansiran kao deo Open Handset Alliance, organizacije koja ima još nekoliko važnih članova: Sprint Nextel, T-Mobile, Intel, NVIDIA, LG, Motorola, eBay, Nuance Communications i još mnogo drugih kompanija.

Glavni cilj: "kroz čvrsto partnerstvo sa mobilnim operaterima, proizvođačima uređaja, programerima i drugima, mi želimo da kreiramo otvoreni ekosistem za svet mobilnih uređaja tako što ćemo kreirati standardnu platformu za razvijanje programa otvorenog koda za mobilne telefone ". SDK će biti dostupan 12. novembra 12 a prvi uređaji zasnovani na Android bi trebalo da budu lansirani sledeće godine.

"Uz pomoć Android-a, programeri, bežični operateri i proizvođači mobilnih uređaja će biti u boljoj poziciji da izbace na tržište inovativne nove proizvode po mnogo nižoj ceni. Android platforma će biti izdata pod jednom od najprogresivnijih licenci otvorenog koda koja je posebno pogodna za programere, koja će istovremeno dati proizvođačima mobilnih telefona i mobilnim operaterima značajnu slobodu i fleksibilnost u dizajniranju proizvoda. Programeri će imati potpuni pristup ka mogućnostim mobilnih uređaja i alate koji će ikm omogućiti da izgrade naprednije i za korisnike vrednije servise, donoseći model Internet programiranja u svet mobilnih uređaja. A korisnici širom sveta će imati pristup jeftinijim mobilnim uređajima koji će imati mnogo naprednije servise, bogate Internet aplikacije i lakši i produktivniji korisnički interfejs koji će nuditi još neviđeno iskustvo u svetu mobilnih telefona", kaže se u izdanju za štampu.

Android je zasnovan na Linux kernelu i poseduje neke interesantne osobine. "Android ne pravi razlike između ključnih funkcija telefona i aplikacija drugih proizvođača. I jedni i drugi mogu da se izgrade da imaju pristup funkcijama i mogućnostima telefona obezbeđujući korisniku širok spektar aplikacija i servisa. Android ruši barijere koje su do sada stajale na putu izgradnje novih i inovativnih aplikacija. Na primer, programer može da kombinuje informacije sa Web-a sa podacima na individualnim mobilnim telefonima - kao što su kontakti korisnika, kalendati i geografska lokacija - kako bi pružili bogatije korisničko iskustvo. Pomoću Android-a, programer može da izgradi program koji će omogućiti korisnicima da vide lokaciju svojih prijatelja i obavesti ih kada se nađu u blizini dajući im šansu da se nađu. Android daje pristup širokom rasponu korisnih biblioteka i alata koji mogu da se upotrebe za kreiranje bogatih aplikacija. Na primer, Android omogućuje programerima da utvrde lokaciju uređaja i omogućuje uređajima da međusobno komuniciraju i koriste bogate peer-to-peer društvene aplikacije."

Izgleda da Andy Rubin nije zaboravio princip koji ga je vodio kad aje kreirao: odlična paltforma za programere, u stalnoj vezi sa mrežom koja ne košta mnogo. U manje od dve nedelje, Google je objavio dve važne inicijative koje sadrže reč "otvoreni": OpenSocial a sada i Open Phone Alliance, ali čini mi se da je Android mnogo otvoreniji i važniji kako programerima tako i korisnicima.

Na konferenciji koja je pratila objavu, Eric Schmidt je rekao da Android telefonu "sa pravim pretraživačem, neće trebati prilagođeni programi i web sajtovi, što znači da će programerima biti lako da podrže telefon tako što će podržati desktop pretraživač ". Izgleda da je pretraživač jedna od veoma jakih i važnih tačaka telefona. Približavajući web mobilnim telefonima, Google može vrlo lako da postane jož važniji u životima ljudi.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272