Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Hiperprodukcija u trci za NINovu nagradu

NINOVA NAGRADA

Među pristiglim romanima su i nova dela ranijih dobitnika NIN-ove nagrade - “BonaviaDragana Velikića (Stubova kulture), koji je nagrađen 2007. godine za “Ruski prozor”, te “DugovečnostSvetislava Basare (Laguna), nagrađenog 2006. za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

Najviše izdavača tradicionalno je iz Beograda, čak 68, a po brojnosti slede izdavačke kuće iz Novog Sada i Banjaluke, dok su u manjem broju prisutni i izdavači iz Zrenjanina, Kragujevca, Valjeva, Malog Crnića…

Prošle godine NIN-ova nagrada dodeljena je Slobodanu Tišmi za "Bernardijevu sobu", u izdanju Kulturnog centra Novi Sad, a nagrađeni autor, koji je stekao opšte simpatije skromnošću i iskrenošću, održao je besedu koju je nazvao “Radost za stvaraoca, patnja za stvorenog”.


Pisac, pesnik i konceptualni umetnik, Tišma je dobio plaketu i novčani iznos od milion dinara (oko 10.000 evra), koji je obezbedio Telekom Srbije kao sponzor.

Zahvaljujući na nagradi, Tišma je rekao, između ostalog, da su političari i umetnici kao braća, jer su i politika i umetnost područja volje za moć koja podrazumeva i stvaranje i kreaciju, kao nešto pozitivno, ali i nadvladavanje i poništavanje.

Žiri NIN-ove nagrade, kojim je predsedavao Vasa Pavković, ukupno je imao prošle godine posla sa 102 knjige.

Prema pravilima koje je žiri NIN-ove nagrade ustanovio 2011. godine, u konkurenciji mogu biti samo romani objavljeni na srpskom jeziku, bez obzira na mesto izdavanja.

NIN-ova nagrada je od 1954. godine do raspada bivše Jugoslavije dodeljivana piscima sa celog tog prostora, a trostruki laureat je Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović.

SEECULT.

NINOVA nagrada za 2011. godinu


Bernardijeva soba nije samo roman kao događajnost, već priča koja je pronašla i autora i čitaoce, i vozi nas i vozi u čudesnoj naizmeničnosti uzlaznih i silaznih lukova na Jadranskoj magistrali. Ispresecanost putanja fenikscrvene bube i tamnog mercedesa, u tamnoljubičasto more, u veliki hladni Okean.

NARUČITE KNJIGU.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272