Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Hlorisana voda, rizik od raka, kaže studija

Možemo dodati bazene rastućoj listi stvari koje volimo a koje su loše po nas, sa novom studijom koja  pokazuje da hlorisana voda može povećati rizik raka mokraćne bešike.

Osoblje u Opštinskom institutu za medicinsko istraživanje u Barseloni je otkrilo da hemikalije, u najvećem slucaju hlor, koji se koristi za dezinfikovanje vode može da izazove sporedne efekte koji su vezani za povećanje rizika od raka. Dr Cristina Villanueva je rekla danas da su nalazi bili prvi koji su pretpostavili da hemikalije mogu biti opasne kad se udahnu ili absorbuju kroz kožu, isto kao i kad se progutaju. Najrasprostranjeniji sporedni produkti hlorisanja, hemikalije zvane trihalometani (THM), bi se mogle absorbovati u telo kroz kožu ili udisanjem, rekli su istrazivači.

Da bi se ispitao životni vek izlaganju THM-u i riziku od raka mokraćne bešike, povezali su 1219 muškaraca i žena sa rakom mokraćne bešike za 1271 kontrolnih ličnosti koje nisu imale bolest, ispitujući ih o njihovoj izloženosti hlorisanoj vodi preko pijaće vode, bazena, tuširanja i kupanja. Istrazivači su takodje analizirali prosečne nivoe THM u vodi u 123 opštine ukljucenih u studiju.

Ljudi koji žive u domaćinstvima sa prosečnim nivoom THM u vodi u domaćinstvu koji je bio viši od 49 mikrograma po litru, su imali dupli rizik od raka mokraćne bešike od onih koji su živeli u domaćinstvima čija koncentracija THM u vodi je bila ispod 8 mikrograma po litru, pronašli su istraživači.

THM nivoi od oko 50 mikrograma po litru su bili uobičajeni u industrijalizovanim društvima, kazali su oni. Učesnici studije koji su pili hlorisanu vodu su bili u 35% većem riziku od raka mokraćne bešike, od onih koji nisu pili, dok je korišćenje bazena pojačavalo rizik od raka mokraćne bešike za 57%.

I oni koji su se dugo kupali ili tuširali i živeli u opštinama sa većim THM nivoima su bili takodje pod povecanim rizikom od raka. Kad je THM absorbovan kroz kožu ili pluća, može imati moćniji kancerogeni efekat zato što nije prošao detoksikaciju preko jetre. "Ako je potvrđeno bilo gde, ovo posmatranje ima značajane uticaje na javno zdravlje u odnosu na sprečavanje izlaganja ovim zagađivačima iz vode", zaključili su istraživači. 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272