Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Izložba knjiga umetničkog poveza

Prilika da pravi sladokusci - bibliofili mogu da uživaju u lepoti knjige kao umetničkog predmeta, a ne samo zbog njenog sadržaja, zasluga je dvojice ljudi, direktora Saveta RTS za likovno stvaralaštvo Nikole Mirkova koji je prepoznao umetničku vrednost onoga što stvara Đeklić i akademika, pisca, erudite, velikog estete Ljube Simovića.

Simović se prihvatio zadatka da otvori ovu izložbu biranim rečima i da svojim ugledom privuče pažnju onih kojima je umetnikovo ime do sada bilo nepoznato.

Obojica su, Mirkov u katalogu i Simović pred gostima, izrekli odu knjizi ali i onima poput Đeklića, koji "knjigu vidi kao umetnički oblikovani predmet, kao autonomno likovno delo, kao sliku, kao sliku koja se može i čitati".

U esejistički pisanom tekstu naslovljenom "Knjiga u punom sjaju", Simović je konstatovao da je Đeklić izneo pred javnost "knjige koje je, raskupusane, pocepane i odbačene, krpio, lepio, prošivao i vraćao u život, i na kraju odenuo u raskošne poveze, od kojih se neki mogu svrstati među izuzetna dela knjigovezačke umetnosti.

Stavljajući izložbu u kontekst našeg doba, on se pozabavio sudbinom knjige kao pouzdanog mesta da se sačuvaju dostignuća ljudskog uma i imaginacije i u dobu vrtoglavog razvoja novih tehnologija koje isto tako brzo i zastarevaju a ono što je sačuvano u štampanoj formi preživljava vekove.

Simović umetnika, kakav je Đeklić označava ne samo kao spasioca koji oživljava knjige i to iz svih oblasti već ih on "obeležava znakom kojim su nagovešteni i sažeti njihov duh i sadržaj".

Đeklić (46 se skoro dve decenije bavi umetničkim povezom knjiga, radi klasične i moderene poveze, dizajnira korice i restaurora stare. Objavio je niz naučnih radova iz oblasti istorije poveza sa posebnim naglaskom na one koji su nastali u pravoslavnim zemljama pod uticajem Vizantije.

Kao član ULUPUDS-a tokom 2008. godine imao je tri samostalne izložbe, a izlagao je na grupnim izložbama kao što su bijenala minijature u Gornjem Milanovcu i na redovnim izložbama ULUPUDS-a.

Đekliću je pripalo i najveće srpsko prizanje za umeće knjigovezanja, nagrada koja nosi ime prvog srpskog štampara "Gligorija Vozarovića". IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272