Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjiga Vrlo malo svetlosti je dobila nagradu MEŠA SELIMOVIĆ

Vrlo malo svetlosti je dovoljno svetlosti


Kako se moglo čuti u ovogodišnjem, 23. po redu izboru za “Mešinu nagradu” učestvovalo je 47 književnih kritičara i teoretičara koji su predlagali po pet naslova iz svih žanrova iz prošlogodišnje produkcije. Za Matijevićevo delo glasalo je njih 16. 

U obraćanju novinarima laureat je, između ostalog, istakao da mu je čast što je dobio priznanje sa imenom velikog književnika, skrenuo pažnju da su među dobitnicima te nagrade i dva velika stvaraoca koja, nažalost, više nisu među nama - Milorad Pavić i Novica Tadić. 

A upitan za naslov svoje knjige u značenjskom smislu rekao je: ”Nazvao sam je ovo malo svetlosti da ne bih rekao jako puno tame. Jer, to jeste ono što živimo. U početku mi je namera bila da pišem o snovima; snovima u snu i na javi; snovima koji nas opisuju i onima koji predskazuju… 

Međutim, u jednom trenutku sam shvatio da su moji junaci zapravo svi poraženi, poraženi na svojim vrhuncima, poraženi iako su kvalitetni koliko je to u čovekovoj mogućnosti.” LINK.

Pisac izdaleka je nama blizak pisac


BEOGRAD - Dobitnik nagrade "Meša Selimović" za 2010. godinu je Vladan Matijević za roman "Vrlo malo svetlosti", saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini.

U izboru najbolje knjige učestvovalo je 47 kritičara, a Matijević je dobio 16 članova glasova velikog žirija.

Matijević je naglasio da je srećan što je dobitnik nagrade "Meša Selimović" i istakao da je svestan značaja dela ovog velikog pisca za srpsku književnost i kulturu na ovim prostorima.

Matijević je podsetio da je prošle godine preminuo najveći srpski pisac postmoderne Milorad Pavić, a januara ove godine najveći srpski pesnik Novica Tadić.

Oba ova pisca bili su dobotnici magrade "Meša Selimović" tako da je njena težina, ionako velika zbog imena koji nosi, dodatno uvećana i težinom dela njena dva preminula laureata, rekao je Matijević.

Na drugom mestu, prema glasovima Velikog žirija, je roman "Svetilnik" Ivana Negrišorca sa 12 glasova, a na trećem mestu roman Gordane Ćirjanić "Ono što oduvek želiš" sa 10 glasova.

"Svestan sam značaja Mešine nagrade, kao i bitnosti romana 'Derviš i smrt' za srpsku književnost i čitavu srpsku kulturu, i nadam se da ću i ja doprineti da ova nagrada bude još značajnija", rekao je Vladan Matijević.

Vladan Matijević rođen je 1962. godine u Čačku. Objavio je više knjiga među kojima su: zbirke pesama "Ne remeteći rasulo" (1991) i "Samo svođenje" (1999), romani "Van kontrole", "R.C. Neimenovano" (1997), "Pisac iz daleka" (2003) i "Časovi radosti" (2006) i knjiga priča "Prilično mrtvi" (2000).

Vladan Matijević je dobitnik Ninove nagrade 2003. godine za roman "Pisac izdaleka" i Andrićeve nagrade 2000. godine za zbirku priča "Prilično mrtvi".

Nagrada koju čini plaketa sa likom Meše Selimovića, povelja i 200.000 dinara, biće uručena 15. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu. LINK.

16 glasova je dovoljno

Matijevićev roman dobio je 16 glasova članova Velikog žirija, a svoj glas ovom delu dali su: Slobodan Vladušić, Vesna Trijić, Jovan Pejčić, Alen Bešić, Mladen Vesković, Mileta Aćimović Ivkov, Dragan Hamović, Vladimir Gvozden, Draško Ređep, Ljiljana Šop, Slađana Ilić, Nataša Polovina, Svetlana Milašinović, Tatjana Lazarević Milošević, Dragana Beleslin i Sanja Macura. Nagrada se sastoji od plakete s likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a dobitniku će biti uručena 15. marta u Narodnom pozorištu.

Pisac Vladan Matijević istakao je da je veoma srećan što je dobio nagradu „Meša Selimović“, jer vrlo dobro zna koliko je Mešino delo važno za srpsku kulturu. „Ova nagrada ima svoju važnost i težinu zbog imena koje nosi. Nadam se da će od ovog dana ona biti još teža. Naslov mog romana je ‘Vrlo malo svetlosti’ da bih pojačao tamu, jer je činjenica da živimo u jednom strašnom vremenu. Planirao sam da napišem roman o snovima koji predskazuju budućnost, kao i o snovima koji pomažu čoveku da iznese na svetlost dana nešto što je potisnuo davno. Ipak, prvenstveno sam napisao roman o ljudima koji su poraženi i koji su se na vrhuncu svoje moći survali u neki mrak. Junaci u mojoj knjizi se trude da izađu iz mraka i da nađu svetlost, odnosno moji junaci sve vreme traže svetlost“, objasnio je Matijević.

Prema rečima Vladimira Gvozdena, roman se sastoji od tri priče ispričane u formi prepiske, paragrafa i dnevnika. „Te priče, iako svaka ponaosob može da postoji kao kratki roman, povezane su strukturalno i tematski, a naročito specifičnim gubitničkim doživljajem savremenog sveta, koji je ovde izražen kroz adekvatnu retoriku, koja je obeležena ironijom“, rekao je Vladimir Gvozden.

Urednik i recenzent Nenad Šaponja naglasio je da je roman surov i duhovit, a prati živote različitih likova. „Američka istoričarka umetnosti Hilari, bivši ministar u Vladi Milutin i apsolvent filozofije Đorđe bili su do juče uspešni, a sad su poraženi. Ono što ih spaja su snovi, ali je činjenica da svi oni žive u svetu u kom su poremećene vrednosti i u kom ne mogu da opstanu, ni da se prilagode. Njihov pad je neizbežan u okolnostima koje nisu birali, bez slobode izbora“, izjavio je Šaponja. LINK.

Vrlo malo svetslosti



Naručite danas.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272