Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjige i ljudi - Idemo u Šabac po knjigu - Reperi i knjiga - Pisanje je otpor

Srpska književna zadruga 1892. godine

Na današnji dan 1892. godine u Beogradu su srpski pisci i naučnici osnovali Srpsku književnu zadrugu, čiji je prvi predsednik bio Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio  i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila je "Život i priključenija" Dositeja Obradovića. Zadruga je osnovana u zgradi Srpske kraljevske akademije, tada Brankova 15.

Kupite knjige Srpske književne zadruge sa popustom:

Glasovi u vetru.

Ispovesti Mome Kapora.

Kako postati pisac - Momo kapor.

Ljetopis vječnosti.

U Šabac zbog knjige

Prvi dani prolećnog sajma knjiga u Šapcu koji će, u organizaciji Kulturnog centra i Udruženja srpskih izdavača, trajati do 7. maja, posvećeni su najmlađoj čitalačkoj publici. LINK.

Neverovatno?

Nije, pogledajte 24 sobe u 30 kvadratnih metara:

Gary Chang, arhitekta iz Hong Konga.

Reperi promovišu knjigu

Nekoliko novobeogradskih rep izvodjača nastupiće 30. aprila na promociji srpskog izdanja knjige "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije" američkog pisca Džefa Čenga, saopštio je danas Studentski kulturni centar. LINK.

Gutembergova presa u vreme kada nisu postojali reperi.

Pisanje je otpor

Pisanje je otpor, rekao je Roberto Savijano, italijanski pisac čiju je glavu ucenila napuljska Kamora, otvarajući šestu konferenciju o globalnom istraživačkom novinarstvu u Ženevi.

 Italijanska mafijaška organizacija Kamora preti smrću Savijanu nakon što je objavio knjigu "Gomora", u kojoj je razotkrio njihove kriminalne aktivnosti.
Savijano je na konferenciji, održanoj od 22. do 24. aprila u Ženevi, opisao različite metode koje koriste pripadnici napuljske mafije kako bi sprečili novinare da istražuju i objavljuju tekstove o njihovim sumnjivim poslovima. LINK.

Promocija bez bivših muževa knjige Marijane Mateus

Promocija knjige „Amoaž“, prvenca Marijane Mateus, u utorak predveče je praktično izazvala saobraćajni kolaps u Ulici kralja Petra na Dorćolu, gde se nalazi njen butik „Marijana Class“.

Na promociju su došle brojne ličnosti iz javnog života, među kojima su viđeni Ivan Bekjarev, Biljana Ristić, Suzana Mančić, Sanja Marinković, Duška Jovanić, Snežana Dakić-Mikić, Mirka Vasiljević, Neven Bošković, Saša Dragić. Od muškaraca koji su opisani u Marijaninoj knjizi, a sa kojima je delila život, postelju ili vreme, nije se pojavio niko. LINK.

Kako se lepo uklapaju Apple laptop i biblioteka - Tyrlos pod.

Edicija "Hronos"

Izdavačka kuća „Stubovi kulture“ pokrenula je novu ediciju „Hronos“ u kojoj će u naredne dve godine objaviti najznačajnije grčke tragedije u savremenom prevodu. Prva knjiga koja je izašla u ovoj ediciji je Sofoklov „Car Edip“, a u štampi se već nalazi i Euripidov „Orest“. Sve knjige biće objavljene u prevodu Gage Rosić, dobitnice ovogodišnje nagrade srpskog PEN centra za prevodilaštvo. LINK.

Seoba u maticu

Knjiga o iseljavanju posle Prvog svetskog rata oko 14.000 Srba iz Mađarske u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) "Seoba u maticu" autora Gojka Malovića predstavljena je u Matici srpskoj u Novom Sadu. Knjiga ima dva toma i rezultat je višegodišnjeg istraživanja o iseljavanju Srba u periodu od 1920. do 1931. godine, prema odredbama Trijanonskog sporazuma. LINK.

Dnevnik Ane Frank izložen u celosti

Dnevnik Ane Frank (Anne) prvi put je u celosti izložen u kući u kojoj ga je pisala dok se u Drugom svetskom ratu krila od nacista. Muzej Ane Frank, smešten u kući u kojoj se krila, ove godine obeležava pola veka postojanja. LINK.

Biblioteka dana - Fondation Hardt.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272