Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjige i ljudi - Poglavlje biografije Marka Tvena na aukciji - Vedrana Rudan Dabogda

Poglavlje biografije Marka Tvena na aukciji

Neobjavljeno poglavlje autobiografije američkog pisca Marka Tvena u junu će biti ponuđeno na aukciji u Njujorku, saopštila je u sredu aukcijska kuća Sotbi.

Kuća Marka Tvena. LINK.

Tekst pod naslovom "A Family S k e t c h" (Porodična skica) ima 65 strana i posvećen je piščevoj ćerki ljubimici Suzi, koja je u 25. godini umrla od meningitisa. Poglavlje je procenjeno na sumu između 120.000 i 160.000 dolara, navodi Sotbi u saopštenju. LINK.

Dabogda te majka rodila Vedrane Rudan

Izdavačka kuća VBZ Beograd, ogranak istoimenog izdavača iz Zagreba, objavila je novi roman Vedrane Rudan, pod nazivom "Dabogda te majka rodila", koji će pored knjižara moći da se kupi i na kioscima.

Tim povodom hrvatska spisateljica će gostovati u srpskoj prestonici od 27. do 30. aprila. LINK.

Priča o slikarstvu

Grafički atelje "Dereta" iz Beograda predstavio je knjigu "Priča o slikarstvu" američke autorke Abigejl Vitli, koju je s engleskog jezika prevela Anđela Ajbl.

Knjiga "Priča o slikarstvu", licencirano izdanje "Azborna" (Usborne), objavljena je u ediciji čiji je cilj da mlađim čitaocima na način blizak savremenoj internet komunikaciji približi određene oblasti ljudskog znanja, rekao je na promociji urednik u "Dereti" Siniša Kolarić. LINK.

Zašto postoji socijalna nejednakost

U knjizi „Zašto socijalna nejednakost postoji?“ profesori ekspert za društvene nejednakosti Deni Dorling sa Univerziteta u Šefildu, crta tamnu sliku ekstemno nepravedne Britanije gde različitosti u bogatstvu vode do suštinski podeljenog društva. Dorling za The Guardian kaže da su laburisti uspeli da stopiraju veći jaz u zaradama ali da to nije sprečilo bogate da budu još imućniji. On kaže da poslednji vladini podaci govore da u prestonici 10 odsto populacije ima prosečno bogatstvo od 933.563 funte dok najsiromašnijih 10 procenata ima prosečno 3.420 funti prihoda, što je za 273 puta više.  LINK.

Montevideo, bog te video

Knjiga sportskog novinara Vladimira Stankovića ,,Montevideo, Bog te video", predstavljena je 21. aprila u Beogradu. 

Knjiga predstavlja značajan dokument koji svedoči o istorijskom uspehu fudbalske reprezentacije Jugoslavije na prvom svetskom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju.  LINK.

Prozafest u Novom Sadu

U Novom Sadu počeo je 4. Međunarodni festival proze, Prozefest, koji će tokom tri dana ugostiti devet domaćih i inostranih pisaca.

U ovogodišnjem programu učestvuje devet pisaca: Klaudio Magris iz Italije, Lojze Vizer iz Austrije, Laslo Darvaši iz Mađarske, Muharem Bazdulj iz Bosne i Hercegovine, kao i naši  pisci Dragoslav Mihajlović, Mihajlo Pantić, Vladimir Pištalo, Zoran Ćirić i Mirjana Novaković.

Ove godine dobitnik nagrade  "Milan Vidaković " je italijanski pisac Klaudio Magris. LINK.

Knjiga Dan Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se danas širom sveta različitim manifestacijama da bi se skrenula pažnja na to da ova godina može biti prekretnica za unapređenje klimatske, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, kao i otvaranje "zelenih" radnih mesta. LINK.

Knjiga koja nije završena piše se svaki dan.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272