Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjige i ljudi - Ronam o Hanibalu - Razumljivo gradivo - Vulkan je proradio u Srbiji

"Vuklan" je proradio u Srbiji

Srbija je od ovog vikenda bogatija za novi lanac knjižara "Vulkan" koji otvaraju izdavačke kuće "Mono i Manjana" i "Alnari". Pod sloganom "Erupcija ideja", ova dva ugledna beogradska izdavača, koji posluju skoro dve decenije, otvoriće već u utorak (1. juna) knjižare u "Delta Sitiju" i u "Merkatoru" u Beogradu u Čačku, Nišu i Kragujevcu, a u sistem su ušle i tri dosadašnje "Alnarijeve" knjižare u Nišu, Novom Sadu i Pančevu.

Kako je Tanjugu izjavio Nenad Atanacković, jedan od dvojice vlasnika "Mono i Manjana", pet knjžara se otvara u prostorima koje je do sada držao IPS. Na ovaj, poslovno rizičan, potez odlučili su se, kako je precizirao Atanacković, jer ovo je "poslednja slamka spasa za srpsko izdavaštvo koje nema odgovarajućeg prodajnog prostora i knjige ostaju 'zakopane' u magacinima, posebno onih izdavača koji imaju skromnu produkciju i nemaju ni klubove ni knjižare".

U "Vulkan" knjižarama tražite i naše knjige. LINK.

Roman o Hanibalu

Izdavačka kuća "Evoluta", prepoznatljiva po probranim naslovima popularnih knjiga iz istorije i po biblioteci "Istorijska i epska frantastika", objavila je romansiranu biografiju vojskovođe Hanibala, čiji je autor italijanski pisac Luiđi Ugolini (1891-1980). Ime autora nije poznato mlađim generacijama srpskih čitalaca, ali on važi za klasika u Italiji, posebno kada je reč o omladinskoj literaturi koja je ušla u školsku lektiru, ali i po romansiranim biografijama. LINK.

Razumljivo gradivo

Nama su učenici najvažniji i želimo kvalitet naših udžbenika koji će omogućiti da đaci mogu samostalno kod kuće učiti iz njih, odnosno da naše knjige služe prenošenju znanja, rekao je Albijanić , povodom 30. maja, Dana Zavoda i Dana štampanja Prvog srpskog bukvara. "Da li je to danas slučaj, sasvim iskreno mogu da kažem da još nije, ali tome težimo" rekao je Albijanić i podsetio da je još 30. maja 1597. godine po gregorijanskom kalendaru, u venecijanskoj štampariji Rampacoti, odštampan Prvi sprski bukvar, autora Save Inoka, jeromonaha manastira Dečani. LINK.

Deca imaju mobilne, ali ne i knjige

Roditelji čija deca imaju mobilni telefon trebalo bi ozbiljno da se zamisle jer su rezultati istraživanja u Engleskoj pokazali da više dece ima mobilni telefon nego knjigu. Deca sve ranije dobijaju mobilne telefone i dozvole da se njima služe bez ograničenja, a jedna studija pokazala je da je veća verovatnoća da će sedmogodišnjaci imati mobilni nego neku knjigu. Među britanskom decom, naime, devet od deset sedmogodišnjaka ima mobilni telefon, dok manje od jedne četvrtine poseduje svoje knjige kod kuće. Studiju je sprovelo Nacionalno udruženje za pismenost, a pokazuje znatan pad čitanja među mladima. LINK.

Šta tetovaže govore o nama?

Stručnjak za čitanje jezika tela Džudi Džejms, koja je o tome napisala nekoliko knjiga, u najnovijoj "The You Code" otkriva kako pomoću tetovaža možemo da odgonetnemo kakav je naš partner. Ako na koži ima istetovirano ime bivše ljubavi, znaćete da je reč o muškarcu zaljubljive prirode, ali koji nije sposoban da uči iz sopstvenih grešaka. Optimističan je i veruje da je svaka žena sa kojom je - ona prava. I, tako do poznanstva sa sledećom... LINK.

Dečak s vašara

Izdavačka kuća "Paideia" iz Beograda objavila je knjigu "Dečak s vašara" ruskog pisca i naučnika Jurija Nečiporenka, koju je na srpski jezik prevela Aleksandra Grubor. Knjiga "Dečak s vašara" objavljena je 2009. godine povodom dva veka od rođenja Nikolaja Gogolja (1709-1852), a u njoj su opisani do sada malo poznati ili gotovo nepoznati detalji iz piščevog života, saopštio je izdavač. Kao đak Gogolj nije mnogo mario za školska pravila, a kao profesor istorije na Peterburškom univerzitetu odbio je da prepričava misli priznatih naučnika te je sam pisao tekstove koje je čitao studentima. LINK.

Najava: Afrika u Studentskom gradu

Šta radite 01. juna?

Preko dva mora i jedne pustinje postoji mesto na planeti Zemlji na kom sunce najlepse sija, na kom za dorucak jedete papaju i mango, a za rucak i veceru jastoge, na kom uzivate u najlepsoj karipskoj muzici, na kom ste okruzeni buljucima prelepih tamnoputih zena, na kom se pije najbolje svercovano vino sa svih strana sveta, na kom se igra bolji fudbal nego u Brazilu... Dule Nedeljkovic, voditelj kultne radio emisije Ritam srca i poznati bloger, pre dve godine je objavio prvi roman Ponedeljak, a nedavno i drugi pod naslovom Afrika. Rec je dinamicnoj, duhovitoj i emotivnoj prici, koja u sebi spaja putopis i avanturisticki roman, a ciji su junaci grupa nasih pilota i stjuarda na privremenom radu u Africi. LINK.

Ništa nije nemoguće

Tokom čitavog svog života postigao sam mnogo izuzetnih stvari. U ovoj knjizi, podeliću sa vama svoje ideje i tajne svog uspeha, ali ne samo zbog toga što se nadam da će vam to pomoći da postignete svoje životne i poslovne ciljeve.

Danas smo sve više svesni posledica naših postupaka po životnu sredinu, i čvrsto verujem da svi imamo odgovornost, i kao pojedinci i kao organizacije, da ne nanosimo štetu.

Zato u Ništa nije nemoguće razmišljam o budućnosti. Mnogo toga se promenilo otkad sam osnovao Virgin 1968. godine, i objasniću kako nameravam da prenesem svoj biznis i svoje ideje na sledeći nivo i u nove i uzbudljive oblasti. Ali, takođe sam sakupio sve važne lekcije, dobre savete i inspirativne izreke i primere koji su meni pomogli na putu ka uspehu.

Ironično je, ali ja nikada nisam bio onaj ko radi stvari prema knjizi, već su me inspirisali i na mene izvršili uticaj mnogi izvanredni ljudi. Nadam se da ćete vi možda pronaći malo inspiracije na ovim stranicama. Ričard Branson.

Ilustracija - knjige

Link.

Čuvanje knjiga

Uz redovno čišćenje i lovorov list među koricama knjige će duže trajati

Velike police za knjige treba čistiti barem dva puta godišnje jer prašnjave knjige s vremenom poprimaju težak i neugodan miris.

Svaku knjigu treba posebno očistiti usisavačem za prašinu ili čistom četkicom.

Lupanje knjigom o knjigu kako bi se isprašile nikako ne preporučujemo jer lako možete oštetiti uvez ili stranice.

No između stranica knjige možete staviti nekoliko lovorovih listova koji će ih zaštiti od vlage i prljavštine. LINK.

Uputstvo: Kreiranje 3D efekta na tekstu

Link.  

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272