Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjige i ljudi - Zvoneći kedri - Roman o Šerloku Holmsu za 400000 funti

Povratak prirodi i "Zvoneći kedri"

Knjige Vladimira Megrea prodate su u više od deset miliona primeraka i prevedene na 20 svetskih jezika. Pisac iz Ukrajine svojim serijalom o misterioznoj Anastasiji i povratku prirodi zadobio je pažnju desetina miliona čitalaca širom sveta. Ideja za serijal dolazi iz neobičnog susreta na obali Oba 1994. godine, kada je Megre upoznao mladu Anastasiju koja ga je odvela u sibirsku tajgu, i poučila ga filozofiji o povratku Prirodi, odnosima među ljudima, duhovnosti, porodici i odgajanju dece. Za sada, serijal čine knjige "Anastasija", "Zvoneći kedri Rusije", "Prostranstvo ljubavi", "Stvaranje", "Ko smo mi", "Zavičajna knjiga", "Energija života", "Nova civilizacija I", "Nova civilizacija II", "Anasta". Svih deset knjiga, u izdanju "Zvonećih kedara Srbije", pojaviće se kod nas do kraja ove godine, a promocija prva četiri izdanja biće u četvrtak, 27. maja u Bitef teatru, sa početkom u 19.30 časova. Knjige je prevela Zoja Begoli, dok naslovne strane donose originalno rešenje, jedinstveno u svetu. LINK.

Retka i vredna knjiga - Šerlok Holms i 400000 funti

Redak primerak sa posvetom prvog romana Artura Konana Dojla (Arthur Conan Doyle), u kojem se pominje detektiv Šerlok Holms, biće ponuđen na aukciji 15. jula u Londonu, preneo je Bi-Bi-Si. Očekuje se da primerak romana "Grimizna studija"  dostići ceno od 400000 funti.

"Pametno telo" i poklon za one koji vežbaju

Promocija knjige Lokice Stefanović Knjiga „Pametno telo“ Lokice Stefanović biće predstavljena danas u 12.30 časova ispred knjižare „Delfi“ u beogradskom SKC-u. Promocija je otvorenog tipa, te će Lokica vežbati sa zainteresovanim prolaznicima na ulici ispred SKC-a, a sve posetioce koji budu vežbali čekaju pokloni.

Gaga Rosić nabolji prevodilac sa srpskog na strane jezike

Književni prevodilac Gaga Rosić ovogodišnja je dobitnica nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca sa srpskog na strane jezike.

Nagrađena za predstavljanje srpske književnosti na grčkom jeziku, a priznanje će joj biti svečano uručeno 28. maja u u sedištu Srpskog PEN centra u Beogradu, saopšteno je iz te organizacije. Posle studija svetske književnosti u Beogradu, Gaga Rosić je doktorirala u Atini, gde živi i radi od 1981. godine. LINK.

Istočno od sunca

Život u britanskim kolonijama je neiscrpan izvor priča za mnoge tamošnje autore, kojima je priključila Džulija Gregson romanom "Istočno od sunca", koji je uporavo objavila "Laguna". Autorka je provela niz godina kao novinar izveštavajući iz Australije, sa Dalekog istoka, iz Indije i SAD, ali je uporedo pisala priče, koje su nailazile na dobar prijem kod čitalaca.

Gregsonova je za ovaj roman dobila Nagradu za najbolju romansa u napisanu u Velikoj Britaniji u 2009. godini, što joj je donelo veliku popularnost, posebno među čitateljkama. Kritika je prepoznala u ovom romanu psecifičan i zanimljiv ugao posmatranja položaja Engleskinja u Indiji. 

"Industrijsko nasleđe Beograda"

U prostoru Muzeja nauke i tehnike na Dorćolu sinoć je predstavljena studija naučnog savetnika Rifata Kulenovića "Industrijsko nasleđe Beograda", pionirsko delo srpske industrijske arheologije. Knjiga je plod višegodisnjeg istraživanja koje, u našim okvirima, predstavlja pionirski poduhvat na polju industrijske arheologije, sa ciljem da se utvrde, mapiraju i zaštite dragoceni primeri beogradske industrijske arhitekture druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

"Industrijsko nasleđe Beograda" je projekat Muzeja nauke i tehnike, koji je i izdavač knjige. Projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja. LINK.

Velosiped gospodina Vermeša

Izdavacka kuća "Dereta" predstavila je danas novi  roman poznate i priznate pesnikinje Marije Šimoković "Velosiped gospodina Vermeša", objavljen u okviru biblioteke "Savremena srpska književnost" koju kao urednik potpisuje književnik Zoran Bognar. Autorka je rodjena i živi u Subotici iz koje se otisnula samo da studira i diplomira filozofiju u Beogradu, a za poeziju (objavila 10 knjiga) osvojila je pregršt uglednih nagrada. Napisala je i dva kraća romana, dok je "Velosiped gospodina Vermeša" hronika jednog vremena od 400 strana u kome je živeo jedan od pionira sporta na tlu današnje Srbije. LINK.

Književni festival "Krokodil"

Drugi regionalni književni festival „Krokodil” održavaće se 10, 11. i 12. juna u amfiteatru ispred Muzeja „25. maj” u Botićevoj ulici svake večeri od 20 časova. Dinamično, zabavno, informativno, popularno – osnovne su ideje ovog festivala čitanja, čija je namera da publici predstavi najbolje pisce s područja bivše Jugoslavije. Atraktivan prostor (amfiteatar pod otvorenim nebom), šarm iskusnog hrvatsko-srpskog voditeljskog dvojca (Kruno Lokotar i Ivan Bevc), izbor vrhunskih autora iz regiona s gostima iz inostranstva, kao i raznoliki muzičko-scenski performansi koji su integralni deo festivala (gotovo jednako važni kao i sama čitanja) čine „Krokodil” prepoznatljivim i uspešno ga izdvajaju od drugih sličnih festivala.

Na festivalu će ove godine nastupiti Bora Ćosić, Peter Adolphsen, Damir Karakaš, Petar Luković, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Zvonko Karanović, Olja Savičević-Ivančević, Beqe Cufaj, Slavoljub Stanković, Selvedin Avdić, Slobodan Tišma, Ivana Sajko, Filip David i Bekim Sejranović. Za performanse u pauzama čitanja biće zaduženi: The books of knjige, K.O.F.Y i pesničenje/off-program. LINK.

"Uvek ovde, ponekad tamo" Ane Šomlo

Nova knjiga Ane Šomlo UVEK OVDE, PONEKAD TAMO obuhvata sećanja, pisma, članke, intervjue, odlomke iz dužih tekstova autora objavljenih u periodu od 1958. do 2009. godine. Sakupljeni u jednoj knjizi, gde se ne ocrtava samo profil autora, već dočarava i duh vremena u kome su nastali. Ova bogato ilustrovana kulturna hronika sadrži i fotografije iz lične arhive. Knjiga će biti objavljena do kraja godine.  U prilogu donosimo fragment Hazari i obnova vizantijskog romana.

LINK ZA NASTAVAK ČITANJA.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272