Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Računarstvo u oblaku, koncepti, tehnologije, sigurnost i arhitektura

Računarstvo u oblaku, koncepti, tehnologije, sigurnost i arhitektura

Popust cena: 2370 rsd

Moderne DevOps prakse – prevod drugog izdanja

Moderne DevOps prakse – prevod drugog izdanja

Popust cena: 2400 rsd

Knjige koje su važne za razvoj poslovnih i tehničkih veština, posebno u kontekstu DevOps-a i agilnih metodologija

Knjige koje su važne za razvoj poslovnih i tehničkih veština, posebno u kontekstu DevOps-a i agilnih metodologija:

  1. The Phoenix Project - Ova knjiga prikazuje fikcionalnu studiju slučaja kroz koju IT firma prolazi transformaciju koristeći DevOps principe. Nudi uvide u to kako IT operacije mogu uticati na širi poslovni uspeh.

  2. Sooner Safer Happier - Fokusira se na optimizaciju načina rada u organizacijama sa tehnološkim proizvodima. Naglasak je na principima i praksama koji timovima omogućavaju da brže dostavljaju vrednost, sa manje rizika i većim zadovoljstvom.

  3. Team Topologies - Ova knjiga objašnjava kako dizajnirati timove unutar IT organizacija da bi se maksimalno povećala efikasnost. Prikazuje modele timskih interakcija koji podržavaju bolju komunikaciju i brže isporuke.

  4. Accelerate - Nudi empirijski potkrepljenu analizu uticaja DevOps-a na poslovne ishode, zasnovanu na višegodišnjem istraživanju. Knjiga identifikuje ključne pokazatelje koji omogućavaju visoke performanse u tehnološkim timovima.

  5. The DevOps Handbook - Ova knjiga detaljno opisuje kako implementirati DevOps u organizacijama, uključujući automatizaciju, kontinuiranu integraciju, testiranje i isporuku.

  6. The Goal - Kroz priču o fabrici koja se bori da ostane profitabilna, ova knjiga uvodi koncepte Lean proizvodnje i teorije ograničenja, koje su primenljive i u IT industriji.

  7. Measure What Matters - Fokusira se na koncept OKR (Objectives and Key Results), metodologiju postavljanja ciljeva koja se koristi za vođenje pojedinaca i timova ka značajnim i ambicioznim ciljevima.

  8. Radical Candor - Ova knjiga pruža uvid u upravljanje timovima kroz iskrenu i direktanu komunikaciju, istovremeno brinući o profesionalnom razvoju zaposlenih.

  9. The Lean Startup - Promoviše koncept brzog prototipiranja i iterativnog pristupa razvoju proizvoda kako bi se smanjili rizici i brže naučilo šta tržište zaista želi.

  10. Wiring the Winning Organization - Detaljno istražuje kako struktuirati organizacije za maksimalnu efikasnost, fokusirajući se na interakcije unutar timova i način na koji se informacije prenose.

  11. A Seat at the Table - Razmatra kako IT profesionalci mogu i treba da imaju strateški uticaj na poslovne odluke unutar kompanije, promovišući ideju da IT ne treba da bude samo podrška, već ključni deo poslovanja.

  12. Turn the Ship Around - Priča o kapetanu američke mornarice koji transformiše svoj brod iz jednog od najgorih u floti u jedan od najboljih, koristeći princip liderstva koji ovlašćuje članove tima.

Svaka od ovih knjiga pruža dragocene uvide koji mogu pomoći u razvoju efikasnijih, agilnijih i otpornijih organizacija, posebno u poljima IT-a i tehnološkog razvoja.

Neke od vodećih mislilaca koji su oblikovali i nastavljaju da oblikuju svet IT-a, upravljanja i poslovne efikasnosti:

  1. Gene Kim - Suosnivač je IT Revolution Press i jedan od autora "The Phoenix Project", "The DevOps Handbook" i "Accelerate". Gene Kim je poznat po promovisanju DevOps filozofije koja povezuje razvoj softvera i operacije.

  2. Mik Kersten - Autor knjige "Project to Product" i osnivač Tasktop Technologies. Mik se fokusira na unapređenje kako organizacije razvijaju softver, pomažući im da pređu od projektne ka proizvodnoj orijentaciji u radu.

  3. Eli Goldratt - Autor "The Goal", knjige koja je uvela koncept teorije ograničenja (TOC), metode za identifikaciju najznačajnijeg ograničavajućeg faktora u proizvodnim i poslovnim procesima i sistematski pristup njegovom poboljšanju.

  4. W. Edwards Deming - Bio je američki statističar, profesor, autor i konsultant, poznat po svom radu u oblasti kontrole kvaliteta. Deming je razvio ključne ideje koje su doprinele industrijskom usponu Japana nakon Drugog svetskog rata i često se smatra začetnikom modernog upravljanja kvalitetom.

  5. Adam Grant - Profesor na Wharton School na Univerzitetu u Pennsylvaniji, autor bestselera "Originals" i "Give and Take", i jedan od vodećih mislilaca na teme motivacije, liderstva, inovacija i promena u radnom okruženju.

  6. Martin Fowler - Britanski softverski inženjer, autor i međunarodni javni govornik na temu softverskog dizajna, razvoja procesa i korporativnih informacionih sistema. Fowler je značajno doprineo razvoju agilnih metoda, refaktorisanja, UML-a i dizajnerskih obrazaca.

  7. Will Larson - Autor knjige "An Elegant Puzzle" i "Staff Engineer". Will se bavi liderstvom u inženjeringu, razvojem karijere za inženjere i efektivnim upravljanjem inženjerskih timova. Njegovi radovi pružaju uvide kako za pojedinačne inženjere tako i za one koji vode inženjerske timove.

Svaki od ovih lidera doprineo je jedinstvenim pristupima i metodologijama koje danas oblikuju kako kompanije pristupaju razvoju proizvoda, upravljanju operacijama i organizacionom liderstvu.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272