Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Knjige u medijima 21. jula 2011.

110 godina i Mađar so

Danas se navršava 110 godina od rođenja Mihalja Majtenjija, jednog od najvećih vojvođanskih mađarskih proznih pisaca, publiciste, književnog prevodioca i jednog od urednika – osnivača dnevnog lista „Mađar so“.

„Mađar so“ će ponovo izdati Majtenjijevu zbirku novela „Kokain“, koja se pojavila 1929. godine i predstavlja jedno od najznačajnijih dela iz njegovog opusa. Štampanje ovog reprint-izdanja, prema rečima direktora novinske kuće Đezea Bordaša, očekuje se u ranu jesen, a zbirka će biti upotpunjena i ranijom studijom akademika Ištvana Selija „Majtenji u Senti“, posvećenom početnoj fazi Majtenjijeve književne karijere.

Pred čitaocima bi tokom avgusta trebalo da se pojavi i Majtenjijev roman „Močvara“, koji do sada nije štampan kao posebno izdanje. Rukopis je 1927. godine osvojio nagradu za roman subotičkog dnevnog lista „Bácsmegyei Napló”, koji ga je i objavio u nastavcima, a mnogo godina docnije štampan je i u časopisu „Hid“.LINK.

Laka putovanja

Ako se spremate za putovanje to znači da je idealan trenutak da otkrijete koji ste tip putnika. Stanley Plog, autor knjige "Laka putovanja" otkriva trikove u skladu sa vašim navikama...

Za početak rešite test i pišite odgovore...

1.U toku dana uglavnom:
a.) bežite od gužve kako biste se opustili
b.) nekad ste usporeni, a nekad jurcate
c.) nikad ne stajete

Odgovorite na ovo i ostala pitanja. LINK.

Kusturica snima film o Dostojevskom

Reditelj Emir Kusturica najavio je u intervjuu za ruski dnevnik “Izvestija” da će uskoro završiti pisanje romana “Dragi moj Fjodor”, a zatim po knjizi snimiti film o čuvenom ruskom piscu, Fjodoru Dostojevskom. Razgovor sa rediteljem vođen je tokom minulog filmskog festivala “Muzika i bioskop” u Rigi, gde je Kusturica bio počasni predsednik. Reditelj je ocenio da je jedan od problema prenošenja dela Dostojevskog na filmsko platno ili ekran u tome što su njegovi junaci živeli u potpuno drugačijim uslovima od onih u kakvim živi današnja publika. - Kako objasniti dilemu Raskoljnikova ’ubiti – ne ubiti’ ako televizija po ceo dan prikazuje leševe na koje niko ne obraća pažnju – objasnio je Kusturica. Kusturica je u intervjuu najavio snimanje dva filma, komedije “Šuma obešenih lisica” i “Divlje ruže, nežne ruže”, priče o vođi meksičke revolucije Panču Vilji kojeg će igrati Benisio del Toro. LINK.

Knjiga koju treba zatvoriti i više ne otvarati?

Haški tribunal je kao vremenska prognoza. Pošto ne možete da je promenite, ostaje samo da joj se prilagodite, govorio je Zoran Đinđić 2001. pošto je preuzeo premijersku funkciju. Deceniju kasnije, Srbija je hapšenjem Gorana Hadžića stavila tačku na saradnju s Haškim tribunalom.

Haška knjiga je ....

Objavljena Kulturna istorija Srba Jovana Deretića

Knjiga "Kulturna istorija Srba", čiji je autor jedan od najznačajnijih srpskih istoričara književnosti Jovan Deretić (1934-2002), objavljena je u izdanju beogradskog "Evro Đuntija".

"Kulturna istorija Srba" predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda, ali i predložak za razumevanje kulturno-istorijske pozadine književnosti u pojedinim razdobljima.

Reč je o jedinstvenoj knjizi od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti, koja je po prvi put od svog objavljivanja potkrepljena velikim brojem slika i fotografija spomenika kulture, manastira, fresaka, kompozicija i mnogih drugih značajnih tekovina viševekovne kulturne istorije Srba.

U knjizi se opisuju osobenosti geografskog prostora, dolazak Starih Slovena na Balkan, srpska kultura u ranom srednjem veku, formiranje srpske političke i kulturne individualnosti, kao i zadužbinarstvo i zidanje manastira, ali i uticaj Vizantije na srpsku kulturu.

Jovan Deretić je u svom delu opisao i početke prava, arhitekture, slikarstva i književnosti, kao i najznačajnije manastire i crkve, narodnu religiju i osobenosti srpske kulture od doba kralja Milutina, preko poznog srednjeg veka, turskih osvajanja, građanske kulture, sve do međuratnog razdoblja i savremene kulture do druge polovine 20. veka. LINK.




 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272