Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Književni bioskop uoči kongresa PEN centra

Kako je najavljeno iz PEN centra, u Beogradu, na Cvetnom trgu od nedelje, 11. septembra, do subote od 20 sati biće prikazane ekranizacije nekih književnih dela, a na pojedinim projekcijama biće prisutni i pisci po čijim delima su filmovi snimljeni.

Smotru otvara film "Čitač" Stivena Daltrija rađen po romanu Bernharda Šlinka. Potom slede ''Dim" Vejna Vanga i Pola Ostera. U utorak će biti prikazan film ''Kandahar" u režiji Mosen Makmalbaf uz gostovanje autora Nelofer Pazire.


U sredu, bugarski pisac Alek Popov prisustvovaće projekciji filma ''Misija London" prema svom istoimenom romanu, potom slede ''Žena i njenih pet slonova'' Vadima Jandrejka, ''Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu" prema esejima pesnika Josifa Brodskog u režiji Andreja Hržanovskog.

U subotu reviju zatvara ''Svet je veliki, a spasenje je iza ugla" rađen prema romanu Ilije Trojanova i u režiji Stefana Komandareva.

Novosadska publika će u utorak u Kulturnom centru Novog Sada videti ''Sobu i po ili sentimentalno putovanje u domovinu", potom ''Kandahar" uz gostovanje Pazire, ''Osmeh Jagnjeta" prema romanu Davida Grosmana koji će razgovarati sa publikom i u petak ''Ženu i njenih pet slonova".

Svetskom kongresu PEN centara prisustvovaće preko 240 pisaca i prevodilaca iz blizu stotinak zemalja, kao i tridesetak vodećih svetskih pisaca, gostiju Književnog festivala koji će se uporedo odvijati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. LINK.

DA LI STE ČITALI ČITAČA?




“Čitač” je važna knjiga u tom segmentu savremene nemačke proze, a za Šlinkovo delo u celini središnja tačka iz koje se šire sve njegove potonje teme. U Nemačkoj se Šlink smatra jednim od najvažnijih autora iz “generacije sinova” koji se bave krivicom očeva i pokušavaju da ustanove šta je kolektivna krivica i da li ona postoji, a šta individualno sagrešenje.

NARUČITE KNJIGU.



 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272