Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kraj IDE hard drajvova

Ako imate stariji PC verovatno ste upoznati sa širokim, sivim, gumenolikim kablovima koji povezuju hard drajv sa matičnom pločom. To su IDE (poznati još i kao Parallel ATA ili PATA, ili samo ATA) konektori, deo tehnologije koji je istrajao 20 godina. A sada, sa velikim uspehom Serial ATA (SATA) tehnologije koja postaje sve prisutnija, stari IDE je došao do svog kraja: Seagate je postala prva hard drajv kompanija koja je objavila da će prestati da pravi IDE drajvove do kraja godine. Većina drugih proizvođača IDE-a će je verovatno pratiti 2008-09 godine.

Iako su ovo očigledne posledice napuštanja stare tehnologije koja je izbačena zbog dolaska nove tehnologije (SATA je superioran na više načina i već poseduje dve trećine desktop tržišta), postoje neki sporedni efekti koje bi trebali da se razmotre ako planirate da zadržite stari računar do kraja ove dekade. Jedna od većih stvari koju biste trebali da razmotrite je kompatibilnost: SATA drajvovi neće raditi sa starim IDE matičnim pločama, tako da ako se IDE drajv pokvari, pronalaženje zamene će postati mnogo teže. Kako vreme prolazi verovatno ćete biti primorani da kupujete korišćene drajvove umesto novih što će na duge staze verovatno biti na vašu štetu. Nadgradnja na novu tehnologiju i dalje može da se uradi sa SATA dodatnom karticom ili USB ili FireWire konekcijom, ali će mnogi stariji PC-ji imati problema sa butovanjem sa drajvova koji nisu povezani sa matičnom pločom i performanse će biti slabije.

Zaključak: Imate stari PC sa prastarim hard drajvom? Mogli biste onda da nadgradite hard drajv osim ako ne želite da kupite potpuno nov računar.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272