Linus Torvalds

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 1961

Linus Torvalds

Poklanjajući svoj softver, ovaj finski programer je zaradio svoje mesto u istoriji.
Linus Torvalds je imao samo 21 godinu kada je promenio svet. U Helsinkiju 1991. godine, napisao je kernel novog operativnog sistema pod nazivom Linux i postavio ga besplatno na Internet pozivajući svakog ko je zainteresovan da mu pomogne u usavršavanju ovog operativnog sistema.

Danas, 15 godina kasnije, Linux se koristi na svim uređajima, od superračunara do mobilnih telefona širom sveta, a Torvalds je stekao slavu kao tvorac “open-source” pokreta gde se softverski kodovi dele i razvijaju kroz saradnju umesto da su vlasništvo jedne osobe koja ih čuva zaključanim.

Neki od Torvaldsovih pristalica ga opisuju kao anti-Bill Gatesa, ali Linux ne predstavlja samo šamar Microsoftu već je njegov značaj mnogo veći. Saradnja u ključnim tehnologijama može da dovede do velikih ušteda u nekim poslovnim troškovima što bi oslobodilo novac za ulaganje u neke inovativnije investicije. Torvalds i dalje budno pazi na razvoj Linuxa, a zaradio je i nešto novca od akcija koje su mu kao znak zahvalnosti dale dve kompanije koje prodaju komercijalne aplikacije za Linux.

Međutim, Torvaldsov uspeh se ne meri samo u dolarima. Po njemu je nazvan jedan asteroid, kao i jedan festival gde se sastaju softverski “zaluđenici”. Torvaldsovi roditelji su 1960-ih godina bili radikalni studenti, a njegov otac, komunista, je čak proveo godinu dana na studijama u Moskvi. Međutim, na kraju je ispalo da nje njihov sin pravi revolucionar.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar