Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Mala škola hardvera - Procesor

Procesor ( mikroprocesor, µP ili uP ) je elektronska komponenta napravljena od minijaturnih tranzistora na jednom čipu (poluprovodničkom integralnom sklopu). Centralni procesor je srce svakog računara, iako centralni procesor (CPU) nije jedini procesor. Procesore imaju i grafička kartica (GPU), zvučna kartica i mnogi drugi dielovi računara, ali pod imenom procesor najčešće se misli na centralni procesor (CPU).



Svaki procesor spolja izgleda veoma jednostavno, ali u svojoj unutrašnjosti on je izuzetno složen, i sastoji se od stotina miliona tranzistora koji su smešteni unutar jednog čipa. Prvi procesor je napravljen 1971. i zvao se 4004. Ovajprocesor je mogao samo da sabira i oduzima, ali su naučnici po prvi put uspeli da u jedan čip ugrade gomilu integrisanih kola i tranzistora, što je bio veliki podsticaj za dalji razvoj procesora koji su tim napretkom počeli da troše mnogo manje električne energije.

U vezi se procesorima usko je povezan i Murov zakon koji objašnjava da se svakih 18 meseci broj tranzistora i brzina procesora udvostručavaju.

Procesor obrađuje i izvršava mašinski kod (binarni) koji mu govori šta treba procesor da radi. Jezik koji procesor razume je asemblerski jezik. Procesor radi tri osnovne stvari: Pomoću ALU (Arithmetic/Logic Unit) procesor izvodi osnovne matematičke operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje). Moderni procesori su u mogućnosti da obavljaju jako komplikovane operacije. Zatim procesor prebacuje podatke s jednog memorijskog mesta na drugi. I na kraju, procesor može da skače na novi set instrukcija kada dobije takvo naređenje.

Glavni delovi procesora su:

  • Artimetičko logička jedinica (ALU) - To je deo zadužen za sve matematičke kalkulacije
  • Registri - Registri su jednostavne flip-flop zakačke, i moderni procesori ih imaju veoma mnogo.
  • Brojač programa - Deo zadužen za brojanje, shodno naredbama on povećava vrednost za 1, ili se resetuje na 0.
  • Intrukcijski registar i dekoder - Delovi koji kontrolišu sve ostale delove procesora

Posle obrade podataka, adresna magistrala šalje adresu memoriji, dok se kroz ulaz i izlaz dobijaju podaci iz memorije, odnosno šalju. Čitanje i pisanje se odnosi na adresiranu memoriju, tj. kada je procesoru potrebna, reset postavlja program counter na 0.

Procesor radi u tesnoj saradnji sa RAM memorijom, u stvari procesor adresira svaki podatak koji ide na memoriju. RAM memorija je veoma brza, i svi podaci u njoj su brzo dostupni, zato je bitno da imate što više RAM memorije jer će onda procesor moći da adresira mnogo više podataka.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272