Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

MAPLE 2018 matematika, vizuelizacija, modeliranje, simulacija

MAPLE 2018 matematika, vizuelizacija, modeliranje, simulacija

Popust cena: 1230 rsd

Enciklopedija matematičkih konstanti

Enciklopedija matematičkih konstanti

Popust cena: 1150 rsd

МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ и наша књига ПРИНЦ БРОЈЕВА

Мај месец математике (М3) је највећа национална научнопопуларна манифестација, коју по трећи пут организује Центар за промоцију науке. Ове године, М3 ће трајати од 14. до 31. маја, сваког дана осим понедељка, од 10 до 21. час, у изложбеном простору Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици 5.


Кроз које ће целине овогодишњи М3 приближити математику јавности?

Лабораторија облика


Током припремног периода за овогодишњу изложбу као уводну радионицу Центар за промоцију науке организује лабораторију облика. Више од 150 ученика београдских основних школа уз помоћ научних демонстратора су правили геометријска тела од различитих материјала. Њихови радови су изложени на централној математичкој изложби.

Експонати из Граца

Радионица ”digital light” је одржана на Архитектонско-грађевински факултету у Бањалуци. Студенти су у током пет дана дизајнирали и моделовали лампе од папира у облику геометријских тела за различите намене и положаје.  Резултат њиховог рада је изложен у простору математичке изложбе.

Бројеви

Изложба обухвата занимљиве информације о бројевима. На радовима су графички приказани и представљени природни, цели, рационални и ирационални, прости и сложени бројеви. Открићете зашто су  -1 , 1, i, 2, 3, 7, 42, e и други, толико интересантни и који се то бројеви крију иза одређених симбола.

Интерактивни експонати

Централна математичка изложба представља бројне нове интерактивне експонате. Међу њима су експеримнти са сапуницом, ласерска капија уз помоћ које видимо пресеке различитих облика и модел капе ”Мацокијо” невероватне геометрије. Поред ових, ту су и модел Галтонове даске, Цезаров точак за шифровање, ротациона тела и многи други.

Број Пи

Посетиоци ће бити у прилици да учествују у писању што више децимала броја Пи. Пратећи табелу, свако од учесника ће узети следећи број у низу, обојити га и украсити, па окачити у што дужу колону цифара овог ирационалног броја.

Школске Радионице

Ученици основних и средњих школа учествоваће у организованим школским радионицама. Стручни предавачи ће радити са децом на примени математике у кеативним задацима. Школске радионице у којима ученици могу учествовати су

  • Математика са шибицама
  • Хиперболички параболоид
  • Свет кредита
  • Икосаедарске планете

Специјални гост: Др Франци Демшар

Потпредседник Европске научне фондације (ESF, European Science Foundation) др Франци Демшар рођен је 1960. године у Словенији. Kao физичар и политичар др Демшар је био секретар у Министарству науке и технологије Републике Словеније, а као потпредседник Европске научне фондације долази у Београд како би пружио подршку Србији на путу научних и европских интеграција. Током свог боравка у нашој земљи одржаће низ панела, између осталих и на манифестацији „Мај месец математике“.



Нашу књигу "Принц бројева" можете да купите.


Фотографије: @ZoinMihailo

САЈТ

ПРОГРАМ


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272