Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerPoint 2007 na dlanu

PowerPoint 2007 na dlanu

Popust cena: 1230 rsd

Office 2003 – za 24 časa

Office 2003 – za 24 časa

Popust cena: 800 rsd

Microsoft Office 12 će podržavati PDF

Microsoft će u Office 12 ugraditi funkciju “Save As” za objavljivanje Word, Excel, PowerPoint, Access i dokumenata ostalih aplikacija u popularnom PDF formatu.

Ovo je objavio Steven Sinofsky, stariji potpredsednik za Office, naglasivši da će korisnici, umesto da štampaju dokumente i šalju ih faksom, sada moći da snime PDF i distriburaju ga elektronski.

Većina aplikacija koje će biti obuhvaćene u Office 12, kao i samostalni programi koji su deo Microsoft Office, će imati ovu novu mogućnost, ujljučujući Word, Excel, PowerPoint, Access, InfoPath, Visio, Publisher i OneNote.

Microsoft je zakasnio na PDF “zabavu”. Softveri drugih proizvođača, kao što su Corel WordPerfect Office, Sun StarOffice i besplatni OpenOffice.org sa otvorenim kodom već imaju mogućnosti za objavljivanje PDF-a.

Adobe, koji tvrdi da je ova vrsta fajla najpopularnija na Internetu, je 1993. godine učinio PDF dostupnim u javnoj specifikaciji, što znači da je Adobe dozvolio softverima ostalih proizvođača da prave PDF formate bez plaćanja licence.

Adobe i Microsoft su već dugo partneri, međutim dobri odnosi su se poremetili kada je Microsoft 2003. godine izašao na tržište sa paketom InfoPath. Sredinom septembra, na primer, iz Microsofta je stigla najava da će Adobe Photoshop potisnuti sopstvenim grafičkim paketom, trenutno pod kodnim nazivom Acrylic Graphic Designer.

Drugi direktan napad na Adobe bi mogao da bude Metro, kombinacija formata fajlova, programa za prikazivanje dokumenata i jezika za opis stranica, planiran kao deo Windows Vista, sledeće generacije desktop klijenta koja se očekuje krajem 2006.

Pam Deziel, jedan od direktora u kompanij Adobe je na sve ovo odgovorio da je sasvim prirodno da Microsoft ulazi u oblasti gde Adobe već ima svoje proizvode. Na pitanje da li se Adobe, koji je u završnoj fazi 3,4 milijarde dolara vrednog spajanja sa Macromediom, plaši Microsoftovog ulaska u njihovo područje, Deziel je odgovorio:”Microsoft je monopolista vredan 40 milijardi dolara i jasno je da je opasan protivnik”.

Microsoftovo dodavanje PDF-a listi formata fajlova u Office se tumači kao način da se izglade odnosi sa vladinim i poslovnim zahtevima za formatima fajlova sa otvorenim kodom za snimanje dokumenata. U državi Massachusetts je, na primer, zabranjena kupovina softvera koji ne snimaju “otvorene” formate dokumenata; po njihovoj definiciji, PDF je takav format.

Microsoft, međutim, poriče da je PDF dodat u Office 12 kao odgovor na ovu zabranu. Oni tvrde da je to na prvom mestu bio odgovor na zahteve njihovih korisnika. Microsoft se nada da će se Office 12 pojaviti na tržištu krajem 2006.   

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272