Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Mini-ajped će koštati 200 dolara

Mini ajped


Sredinom narednog meseca biće velika konferencija u „Eplovom“ centru gde će se sigurno govoriti i o novim laptopovima, dok mnogi očekuju da će upravo tu biti premijera poslednje verzije tableta ajped.

Prema novim informacija, ajped mini, kako će najverovatnije nositi naziv, posedovaće ekran veličine oko sedam inča, ali iste rezolucije od 2048x1536 piksela, kao što je to slučaj sa poslednjim ajpedom.


Uspeh Ajfona u Japanu

Dok se priča o novim uređajima iz kompanije “Epl”, oni sa “starim” beleže značajne uspehe na svetskom tržištu. Njihov telefon “ajfon 4S” (iPhone) je najprodavaniji u Japanu za prošlu godinu. On je prodat u čak 7,25 miliona primeraka, što je više od 30 odsto udela u tržištu pametnih telefona. Kada se tome dodaju i ostali telefoni, “Epl” i dalje drži visokih 17 odsto.

To će predstavljati značajan napredak kada su tableti u pitanju, jer će gustina biti 326 piksela po inču, što je identično kao kod ajfona. Poređenja radi, poslednji ajped ima 264 piksela po inču.
 
Sa druge strane, očekuje se da najjeftinija verzija ovog tableta košta negde oko 200 dolara, što bi trebalo da bude značajan presedan pošto većina „Eplovih“ uređaja kad se pojavi ima značajno višu cenu.

Ta jeftina verzija će imati osam gigabajta memorije, radiće na poslednjoj verziji „AjOS“ (iOS) operativnog sistema. Isti izvor je otkrio da on neće posedovati mogućnost povezivanja na 3G mrežu, već će biti isključivo Wi-Fi orijentisan, dok će skuplji modeli imati obe konekcije.

Ako se „mini“ i ne pojavi sada, gotovo je sigurno da će stići do kraja leta jer „Epl“ želi spreman da dočeka najezdu tablet uređaja koji će raditi na novom „Vindouzu 8“ (Windowsu). Naime, operativni sistem iz „Majkrosofta“ (Microsoft) trebalo bi da na tržište stigne krajem septembra.

Sa druge strane i „Amazon“ je sa svojim „Kindl fajerom“ (Kindle Fire) uzeo značajni deo tržišta i mnogi iščekuju novu verziju ovog uređaja. Kada se tome doda da će uskoro u prodaji biti i prvi tablet sa „Linuksom“ (Linux), ne čudi da će „Epl“ razmišlja o tome da ima i jeftinije, ali ne i manje kvalitetnije uređaje u svojoj ponudi.  BLIC IT.

  • ZOIN MIHAILO: "Bolje tablet nego tableta."

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272