Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ChatGPT od početnika do profesionalca

ChatGPT od početnika do profesionalca

Popust cena: 1500 rsd

Na današnji dan, 10. marta

U oblasti računarstva

Na današnji dan, 10. marta 1997. godine, korporacija Netscape Communications je objavila treću generaciju svog pretraživačkog softvera za World Wide Web, što je predstavljalo važan trenutak u tehnološkom rivalstvu sa korporacijom Microsoft. Ovaj novi softver bio je fokusiran na spoljne mreže, odnosno na privatne internet veze između kompanija, što je dodatno naglašavalo njegovu ulogu u poslovnom svetu.

Netscape Navigator, kao jedan od prvih web pretraživača, imao je ključnu ulogu u popularizaciji interneta među širom populacijom. Međutim, sa pojavom Microsoftovog Internet Explorera, koji je bio uključen u operativni sistem Windows, Netscape je suočio sa sve većim izazovima. Microsoftova strategija da integriše svoj web pretraživač sa operativnim sistemom dovela je do intenzivnog tržišnog rivalstva između ove dve kompanije.

Sukob je eskalirao do tačke gde su pravni organi morali da intervenišu. Jedan od ključnih trenutaka bio je kada je federalni sudija naredio Microsoftu da mora da ponudi operativni sistem Windows bez integrisanog Internet Explorera, što je bila znatna promena u praksi koja je tada bila uobičajena. Ova odluka je bila deo šire antitrustovske istrage usmerene na Microsoft, koja je imala za cilj da se osigura poštovanje konkurentskih pravila i spreči monopolističko ponašanje u tehnološkom sektoru.

---------------

1528. - U Beču je kao jeretik spaljen na lomači Baltazar Hubmajer (Balthasar Hubmaier), jedan od glavnih vođa austrijskih baptista.

1628. - Rođen je italijanski lekar i botaničar Marčelo Malpigi (Marcello Malpighi), koji se smatra tvorcem mikroskopske anatomije. Pronašao je jako konveksno sočivo - jednostavni mikroskop koji uveličava do 180 puta.

1772. - Rođen je nemački pisac Fridrih fon Šlegel (Friedrich von Schlegel), jedan od začetnika nemačkog romantizma i jedan od prvih evropskih modernista. Pisao je eseje, pesme i pripovetke propagirajući ideje romantičarskog pokreta. U "Istoriji stare i nove književnosti" dao je jedan od prvih pregleda celokupne svetske književnosti.

1856. - Umro je Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, "otac" srpske drame i, kao ministar prosvete jedan od glavnih organizatora prosvetnog i kulturnog života u obnovljenoj Srbiji. Učestvovao je u osnivanju prvog beogradskog teatra (Pozorište na Đumruku) koji je 1841. otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". Njegove drame su više od 100 godina na pozorišnim repertoarima ("Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Kir-Janja", "Rodoljupci").

1872. - Umro je italijanski revolucionar Đuzepe Macini (Giuseppe Mazzini), glavni ideolog nacionalnog pokreta Italijana u 19. veku i jedan od tvoraca moderne italijanske države.

1880. - Rođen je Vladislav Petković Dis (Zablaće, 10. mart 1880 — Jonsko more, 16. maj 1917) je bio srpski pesnik. Veliki srpski pesnik i rodoljub. Radio kao učitelj i carinski službenik. Bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa.

1915. - U Čikagu je održan Prvi jugoslovenski narodni sabor, sa predstavnicima 486 raznih iseljeničkih organizacija iz SAD i Kanade. Bila je to prva velika javna manifestacija u svetu u korist ideje o oslobađanju i ujedinjenju južnoslovenskih naroda u jednu državu.

1922. - Britanske vlasti su uhapsile Mahatmu Gandija, optužile ga za pobunu i osudile na šest godina zatvora.

1940. -Rođen je Karlos Rej „Čak“ Noris (engl. Carlos Ray Norris Jr. ) je američki filmski i televizijski glumac, politički aktivista i neporaženi karate šampion. Rođen je 10. marta 1940. godine[1] u Rajanu, Oklahoma (SAD). Odrastao je u Oklahomi, Kanzasu i Kaliforniji, gde je završio srednju školu. Nakon što je odslužio vojsku u američkoj avijaciji na teritoriji Koreje, osniva svoju sopstvenu školu borilačkih veština, Čak Kuk Do. On je u vojsci razvio interes za borilačke veštine i 1968. osvaja titulu profesionalnog karate šampiona u srednjoj kategoriji. Noris je glumio u brojnim akcionim filmovima kao što je Put zmaja sa Brus Lijem. Nakon toga je glumio u tv seriji Voker, teksaški rendžer od 1993. do 2001. godine. Početkom devedesetih Čak Noris postaje pisac, govornik i finansijski sponzor za republikanske i evangelističke hrišćanske grupe. Godine 2005. na internetu se pojavio fenomen „činjenice o Čak Norisu“ koji opisuje različite moći Čaka Norisa, a sve to kao rezultat utiska koji je stvoren u filmovima o njemu kao žestokom momku.

1945. - Tokio je u Drugom svetskom ratu razoren napadom 300 američkih bombardera B-29. Poginulo je oko 100.000 stanovnika japanske prestonice, a bez domova je ostalo oko milion.

1948. - Šef čehoslovačke diplomatije Jan Garig Masarik (Garrigue Masaryk), sin prvog predsednika Čehoslovačke Tomaša Masarika (Tomas), izvršio je samoubistvo iskočivši kroz prozor zgrade ministarstva u Pragu.

1952. - Bivši predsednik Kube Fulhensio Batista (Fulgencio) oborio je kubansku vladu i potom kao diktator vladao zemljom do 1959, kada ga je srušio s vlasti Fidel Kastro.

1957. - Rođen je Usama ibn Muhamed ibn Avad ibn Ladin (10. mart ili 30. jul 1957 — 2. maj 2011; arap. أسامة بن محمد بن عود بن لاد), poznatiji kao Osama bin Laden, bio je saudijski multimilioner (član veoma bogate porodice Bin Laden) i vođa Al kaide, militantne islamističke organizacije koja je izvela više terorističkih napada širom sveta. FBI ga je 1999. postavio među deset najtraženijih osumnjičenih zbog njegove umešanosti u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. Bin Ladena su likvidirale američke snage u maju 2011. godine, kod Abotabada.

1959. - U Lasi, glavnom gradu Tibeta, izbila je pobuna protiv kineske vlasti. Nakon višednevnih uličnih borbi Kinezi su ugušili pobunu, a dalaj lama je izbegao u Indiju.

1968. - U feribotu koji se prevrnuo u luci grada Velington na Novom Zelandu poginulo je najmanje 200 ljudi.

1969. - Džejms Erl Rej (James Earl Ray), optužen za ubistvo američkog crnačkog lidera Martina Lutera Kinga (Luther) u aprilu 1968, osuđen je na 99 godina zatvora.

1974. - Japanski poručnik Hiro Onade predao se, posle 29 godina skrivanja u džungli, filipinskim vlastima, objasnivši da "nije dobio naređenje o povlačenju i prestanku rata između SAD i Japana".

1975. - Snage severnog Vijetnama su, u prvoj velikoj pobedi u Vijetnamskom ratu, zauzele grad Buon Ma Tuot. Ta pobeda označila je početak velike ofanzive koja je sedam nedelja kasnije dovela do osvajanja Sajgona (Ho Shi Min).

1990. - Sud u Iraku osudio je na smrt britanskog novinara Farzada Bazofta zbog špijunaže. Uprkos talasu protesta u inostranstvu i apela iračkim vlastima da mu poštede život, pogubljen je 15. marta.

1993. - Suharto je šesti put izabran za predsednika Indonezije.

1995. - U eksploziji ispred džamije u pakistanskom gradu Karačiju i pucnjavi jednog teroriste na ljude koji su potrčali da pomognu povređenima, poginulo je 12 ljudi, uključujući petoro dece, a 26 je ranjeno.

1997. - Vatikan je uspostavio diplomatske odnose s Libijom.

2000. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) uputila je protest srpskim vlastima zbog zatvaranja nezavisnih radio i televizijskih stanica u Srbiji, ocenjujući da ova akcija vlasti "poprima alarmantne razmere".

2000. - U Rijeci je umro popularni hrvatski pevač Ivo Robić, legenda hrvatske i jugoslovenske muzičke scene.

2001. - SAD su uslovile ekonomsku pomoć SR Jugoslaviji saradnjom sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, zahtevajući izručenje optuženih za ratne zločine, pre svega bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića do 31. marta. Nakon hapšenja Slobodana Miloševića 1. aprila, SAD su odobrile pomoć Jugoslaviji od 50 miliona dolara.

2005. - Umro je irski komičar Dejv Alen (Dave Allen) poznat po skečevima koje je izvodio sedeći u barskoj stolici, sa cigaretom u jednoj i čašom viskija u drugoj ruci.

2014. - Iz štampe je izašla naša knjiga broj 471, "HTML5 i CSS3 prilagodljiv web dizajn"

Sve što je potrebno za kodiranje web sajtova u HTML-u 5 i CSS-u 3, koji su prilagodljivi svakom uređaju ili veličini ekrana. VIŠE O KNJIZI.

IZVOR.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272