Na današnji dan (13. maj 1637.) – Kardinal Rišelje uvodi noževe sa tupim vrhom

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 10 / 3971

1637: Možda jer mu je dosadilo da gleda goste na večeri kako čačkaju zube svojim bodežima, Kardinal Rišelje naređuje da sečiva za njegovim stolom imaju zaokružen vrh. I tako je nastao moderni nož za ručavanje.

Pre Rišeljeovog trenutka inspiracije (ili jednostavnog gađenja na loše manire), ljudi su za stolom uglavnom koristili lovačke noževe kako bi naboli svoje parče, a zatim su se hranili rukama ili uz pomoć kašike. Iako je viljuška postojala još od biblijskih vremena, uprkos svojoj korisnosti, ostala je retkost na Zapadu sve do 17. veka, čak i među francuskim plemstvom.

Rišeljeovi noževi izazvali su pomamu u društvu i uskoro svako ko je bio malo poznatiji u Francuskoj je imao komplet. Noževi za ručavanje postali su uobičajeni širom Francuske posle Luija XIV – koji, kao mnogi kraljevi, nije želeo oštrice i zašiljene vrhove oko sebe. Uskoro, ovi noževi pronašli su svoj put širom kontinentalne Evrope, Engleske i američkih kolonija.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar